Previous Next

Därför vill Oscar miljonstämma boägare

Bostäder

5 april 2019

Nu hotar det krisdrabbade bolaget att stämma en av de föreningar de själv bildat. Totalt kan Oscar Properties plocka in 80 miljoner på stämningen.

Den senaste veckan har Oscar Properties haft det kämpigt. Efter att de lanserade ett kraftpaket för att rädda ekonomin, där bland annat utdelningen på aktierna ställdes in, rasade bolaget på Nasdaq under tisdagen. 

Då gick stamaktien ned med -1,75 procent medan preffen störtdök med -56,10 procent och b-preffen med -54,50 procent.

Nu tyngs veckan av ytterligare ett bakslag. Nu föreligger risken att bolaget hamnar i en rättstvist med brf Biografen i centrala Stockholm som bolaget själv byggt och startat.

Bråket mellan Oscar Properties och bostadsrättsföreningens styrelse gäller ett påbyggnadsprojekt.

När de ordinarie bostäderna såldes var det, enligt bolaget, planerat för att bygga ytterligare en förening, Biografen Penthouses, på taket av den befintliga.

Tvingas flytta ut

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att detta mötts av kritik från de boende. Anledningen är att om det nya bygget blir verklighet kommer flertalet boende dels tvingas att evakueras under en period och dels tvingas bo mitt i en arbetsplats under den resterande perioden innan de nya bostäderna är klara.

Styrelsen menar att var och en av de boende måste få ta ställning till huruvida de vill flytta ut eller inte och detta har ställt till problem då vissa av de boende inte vill flytta ut och låta en nybyggnation ta vid. 

Oscar Properties hävdar i sin tur att föreningen ingått ett bindande avtal om detta när de köpte bostäderna under 2013.

De menar vidare att om inte hela föreningen röstar för det nya projektet riskerar de att få en stämning på sig och kan tvingas betala 80 miljoner kronor, ungefär en miljon per medlem och lägenhet, till bostadsutvecklaren.

Problemfyllt projekt

Biografen Penthouses har varit något av ett sorgebarn för Oscar Properties. I oktober 2017 sålde de projektet till Axxonen för över 120 miljoner kronor, men i maj 2018 visade det sig att Axxonen gick i konkurs.

För att rädda projektet köpte Oscar Properties tillbaka projektet under hösten 2018 för en miljon kronor.

– Vi har följt projektet Biografen noga och är redo att ta över det utan att förlora allt för mycket fart i processen. Exakt hur vi nu går vidare, själva eller med en partner, kvarstår att se, sa bolagets vd Oscar Engelbert då.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se