Därför stäms Kindberg av Östersundshem Daniel Kindberg, före detta vd på Östersundshem. Foto: TT

Därför stäms Kindberg av Östersundshem

Reportage

14 januari 2019

Snart är det rättegång mot Daniel Kindberg i den omfattande Östersundshem-härvan. Och nu stäms han av sin tidigare arbetsgivare.

Det var i december som det väntade beslutet kom från åklagare Niklas Jeppsson. Han väckte då åtal mot Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg som nu riskerar fängelse mellan sex månader till sex år.

– Det stämmer. Jag har egentligen inte så mycket att tillägga. Jag tycker att jag har bevisningen som krävs för att få fällande domar, säger åklagare Niklas Jeppsson till Expressen.

Kindberg åtalas på fyra punkter: grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

Jeppsson yrkar även på att Kindberg skall få näringsförbud.

Stäms på miljoner

Hittills har Östersundshem inte velat offentliggöra några ekonomiska krav mot Kindberg, men i fredags kom beskedet att den tidigare arbetsgivaren nu stämmer den före detta vd:n.

Detta sker i enlighet med de åtalspunkter som kammarrätten nu framlagt samt Östersundshems juridiska ombud Erik Boberg, på advokatfirman Abersten.

– Våra anspråk gäller både rena kapitalförluster, men också de kostnader som vi haft internt i samband med det utredningsarbete som nu lett fram till åtal, säger Östersundshem stf vd, Christer Sundin.

Nekar till brott

Daniel Kindberg själv fortsätter att neka till samtliga brott. I ett pressmeddelande skriver den före detta vd:n att han förutsätter att han kommer att frias helt i den kommande rättegången. Detta rapporterar Sveriges Radios P4 Jämtland.

Kindberg meddelar också att han inte kommer att uttala sig vidare innan rättegången mot honom är över och domen ha fallit.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se