Därför siktar Svenska Hus på miljardinvestering

Därför siktar Svenska Hus på miljardinvestering

Ekonomi

30 november 2020

Svenska Hus växlar upp investeringsnivån från årets 650 miljoner kronor till en miljard 2021. Med i bilden finns en ny samarbetspartner.

 I Göteborg fortsätter expansionen med planansökan för bostäder i Norra Kvillebäcken och flera nya dialoger.

I fredags offentliggjorde Svenska Hus förvärvet av två kommersiella fastigheter på Ringön, Hisingen, i Göteborg. Dessa fastigheter har sammantaget en uthyrningsbar yta på cirka 6 800 kvadratmeter. I och med den nya affären äger och förvaltar Svenska Hus nu totalt 22 000 kvadratmeter på Ringön.

– Ringön är ett område med stor potential med promenadavstånd till Göteborgs Central. Industri- och verksamhetsområden trycks ut från de centrala delarna av staden och det kommer att hända på Ringön också, frågan är bara när. Men vi har ett mycket långsiktigt perspektiv och ser att hyrorna och attraktiviteten kommer att stiga framöver, säger Peter Stalfors, transaktionsansvarig på Svenska Hus.

Planansökan och dialoger

– I och med vårt senaste förvärv är vi inom våra segment den tredje största fastighetsägare på Ringön sett till taxerad yta. Vi har för avsikt att gå in med planansökan för att bygga bostäder i norra Kvillebäcken och har andra mer aktiva dialoger igång på Hisingen som vi i dagsläget inte kan kommentera.

Göteborgsbaserade Svenska Hus är ett av Sveriges största privatägda fastighetsbolag och bedriver verksamhet i landets tre storstadsregioner. Företaget förvärvar, förvaltar och utvecklar bostäder och kommersiella lokaler. Hyresvärdet uppgår till drygt 600 miljoner kronor och fastighetsbeståndets marknadsvärde uppskattas till cirka 7,7 miljarder.

En miljard och nytt samarbete

Efter ett lite lugnare utvecklingstempo under detta år ska bolaget växla upp investeringstakten 2021. Dessutom inleds ett nytt samarbete.

– Totalt har vi investerat cirka 650 miljoner kronor i år, vilket är något mindre än ett normalår. Men trots bakslaget med andravågen av Covid 19 under de senaste veckorna så ser vi positivt på nästa år. Svenska Hus är ett bolag med starka finanser. Vi bedömer att våra investeringar under 2021 blir cirka en miljard kronor inom förvärv, pågående stora projekt och våra befintliga fastigheter, säger Peter Stalfors.

– Vi har även ingått ett samarbete som vi ser väldigt positivt på. Men där är vi fortfarande tidigt i processen och kommer att återkomma med mer information.

Peter Stalfors positivt på den fortsatta utvecklingen inom de segment bolaget främst verkar; bostad, kontor, logistik och lätt industri.

”Potential i flera segment”

– Jag tror att det finns potential i strategiska verksamhetsområden omkring storstäder och tillväxtorter. Det finns också spännande handelsområden med bra kommunikationer som kan konverteras till nya ändamål och bli attraktiva destinationer. Och att hitta bra last mile-lägen kommer att bli superintressant för logistikföretag, med tanke på e-handelns utvecklingshastighet.

Peter Stalfors ser också anpassade och attraktiva bostäder för äldre som ett tillväxtsegment.

– Det är ju bara att titta på den demografiska utvecklingen som visar på ett ökat behov här framtill 2040. Knäckfrågan är att få pensionärer att vilja betala för produkten jämfört med en avbetald villa.

– Det ska även bli intressant att följa utvecklingen kring kontor. A-lägen kommer att fortsatt vara attraktivt men C-lägen och HUB-lägen omkring storstäderna blir också av intresse. Här kan kompletterande kontor skapas för den växande skara som arbetar hemifrån och vill ha flexibilitet. Vinnare blir de fastighetsbolag som kan erbjuda flexibla hyreskontrakt med anpassade arbets- och mötesytor samt addera efterfrågad service, menar Peter Stalfors.

Ny industritrend?

En annan spaning från Peter Stalfors är pandemins effekter är leverantörskedjan.

– Företag som enbart arbetar mot Norden har fått försenade leveranser från produktion i andra länder på grund av Corona-problematiken, och tappat försäljning. Kanske finns det för en del av dessa företag ekonomi i att ta hem produktionen till Sverige för att få en säkrare och snabbare leverans och samtidigt minskad miljöpåverkan?

Detta scenario kunde ge ett uppsving för industrilokaler i vissa segment.

– Men samtidigt brukar folk minnas bara det som sträcker sig sex månader tillbaka i tiden - sen är allt som vanligt… Därför sker det kanske ingen förändring avseende detta, fast det vore bra för svensk industri, arbetslösheten och miljön.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se