Därför pausas Gbg-byggen Foto: PIxabay

Därför pausas Gbg-byggen

Stadsutveckling

15 augusti 2019

Nya Hovås har sedan 2006 varit ett av Göteborgs mest expansiva områden. Men nu har två av de stora entreprenörerna fått pausa sina projekt. 

Längst ned i Nya Hovås allé har Veidekke påbörjat bygget av ett lägenhetshus men tvingats pausa bygget då för få lägenheter har blivit sålda. En allt tuffare bostadsmarknad i Göteborg gör att byggtakten bromsar in.  

– Vi måste få sålt ungefär halva huset innan vi börjar bygga – det har varit en utmanande marknad nu jämfört med för några år sedan då man knappt hann säljstarta innan allt var sålt, säger Olof Olausson, affärsutvecklingschef på Veidekke, till Göteborg Direkt.

Även HSB Göteborg brottas med liknande problem och precis som Veidekke har de har svårt att få sålt lägenheter. De håller nu på att ta fram en plan för en nytt datum för en säljstart men än är inget datum satt. 

– I nuläget har vi fått pausa projektet brf Esplanaden. När vi har sålt 30 procent tar vi normalt ett beslut om byggstart, säger Jens Holmberg pressansvarig på HSB, till Göteborg Direkt.

Varför det går trögt med försäljningen tror Olof Olausson på Veidekke kan bero på det stora antalet aktörer på en liten yta. Totalt finns det sju byggherrar som har projekt i Nya Hovås och även bankernas höga krav kan ses som en anledning. 

– Bankerna ställer ganska höga krav i dag och stresstestar sina kunder rejält och de skärpta amorteringskraven bidrar ju också till förändringen på marknaden, säger Olof Olausson till Göteborg Direkt. 

Av Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se