Därför lämnar vd Lindahl Göteborg Foto: Torbjörn Hedberg

Därför lämnar vd Lindahl Göteborg

Personnytt

20 augusti 2018

Efter sex år som vd för Lindahl Göteborg lämnar Pelle Frisack advokatbyrån – Jag kom till ett vägskäl och nu vill jag pröva något nytt, säger han till World in Property.

 

För snart 20 år sedan började Pelle Frisack på Lindahl och för sex år sedan blev han vd (managing partner) för kontoret i Göteborg. Under dessa år har han arbetat tio till tolv timmar om dagen för att både hantera ledarskapet samtidigt som han fortsatt att biträda klienter i tvister och avtal gällande framförallt fastighetsfrågor.

När bolaget tidigare i år beslutade att en ny vd skulle ta över bestämde han sig för att lämna bolaget. Ett odramatiskt beslut som han under en period gått och grunnat på. Nu vid 50-års ålder känner han att det läge att pröva något nytt i livet.

– Det har gått 23 år sedan jag tog min juristexamen och nu är det dags att gå vidare. Det är dags att göra något nytt. Det här är också ett beslut i kombination med att jag haft dubbla jobb både som advokat och som vd. På dagarna har jag främst agerat ledare på arbetsplatsen och på kvällarna har jag fått ägna mig åt mina klienter och i längden är det inte riktigt hållbart. Det här är ett vägskäl där jag vill testa att göra något nytt och spännande i livet, berättar han för World in Property.

Fastighetsfokus

Under åren på Lindahl har han arbetat med fler olika inriktningar. De sista tio åren har han ägnat mest tid och kraft åt arbetet att stärka och utveckla fastighetsrådgivningen inom bolaget.

– Jag har hela min karriär jobbat med frågor inom den så kallade speciella fastighetsrätten. I början var det inte en särskilt stor affär för oss, men för omkring tio år sedan kom det första stora projektet och efter det började jag jobba med en mindre kommun som under en period saknad chef för plan- och byggenhet och därför hyrde in mig löpande. Sedan dess har jag i princip uteslutande arbetat med fastighetsfrågor med fokus på tidiga skeden, berättar han.

Att plocka ut ett enskilt projekt som varit det mest stimulerande under åren på Lindahl går inte enligt Frisack. Däremot menar han att det är minnen från alla otaliga möten med kollegor och klienter som etsats sig fast mest.

– Det finns väldigt mycket roligt och intressant som har hänt, men eftersom jag gillar sköna människor så måste jag säga att det mest fantastiska är att träffa alla spännande personer som jag jobbat med. Jag är nog ganska bra på att vara personlig i en bransch som kan vara ganska fyrkantig. Jurister ska vara väldigt professionella, av förklarliga skäl, och det är ett bitvis väldigt allvarligt och kravfyllt yrke, men kan man som jurist addera personligheten så blir det både bättre och roligare. I slutändan handlar det om att skapa ett förtroende och det är väldigt mycket lättare att samarbeta med dem man gillar och för att komma dit så måste man släppa garden och jag har kommit nära många av min kollegor och klienter. Sen har bland det roligaste i min vd-roll även varit den omfattande kontakten som jag har haft med de unga juristerna. Både de som jobbar här och de som fortfarande studerar.

Nya utmaningar

Vad som händer härnäst är oklart. Det finns inga direkta planer och inga konkreta jobberbjudanden. En tid kommer sannolikt gå åt till att fundera vad som blir nästa steg, men Pelle Frisack lovar att inte slå av på takten.

– Jag kommer definitivt inte att ta ett sabbatsår eftersom jag både har styrkan, viljan och kraften att kasta mig in i nya utmaningar. Däremot vill jag inte gå till kontoret åtta på morgonen för att komma hem vid 21 på kvällen som det varit under långa perioder. Jag har inget bokat engagemang just nu utan jag ska se vilka möjligheter som dyker upp. Det jag har sagt är att jag vill söka mig till sammanhang där jag får ännu större möjlighet att engagera, glädja och inspirera människor och grupper. Det låter kanske flummigt, men jag vill exempelvis skriva mer, jag skulle gärna föreläsa för studenter och på arbetsplatser där jag tror att jag kan bidra med mycket erfarenhet och tankar – inte minst i frågor om företagskultur, mindset och prestation. Sen ser jag också framför mig att jag bibehåller min rådgivarroll och på ett eller annat sätt fortsätter att vara engagerad i fastighetsbranschen. Jag är en bra medlare och jobbat med konfliktlösning hela mitt liv, men det innebär inte att jag behöver vara advokat på en stor byrå för att göra det. Mer utrymme för underhållning hade också varit kul, en ny teaterpjäs kanske. Jag tänker hur som helst inte gå sysslolös. Det ska bli spännande att se hur arbetslivet kan se ut.

Pelle klev av vd-rollen i våras och lämnar Lindahl vid årsskiftet.

– Vid julledigheten går jag hem för sista gången och det får mig osökt att tänka på Mauro Scoccos Ratata-låt ”Han kom aldrig igen”, säger han med ett skratt.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se