Därför köper Vonovia svenska hyresjätten Rolf Buch, vd, Vonovia. Foto: Vonovia

Därför köper Vonovia svenska hyresjätten

Transaktion

23 september 2019

Efter köpet av Victoria Park fortsätter Vonovia sin internationella expansion. Nu tar de ytterligare mark på den svenska hyresmarknaden.

Det var förra årets som Vonovia köpte upp majoritetsägandet i Victoria Park och nu väljer bolaget att fortsätta sin expansion i Sverige. I dag blev det klart att de ingår ett avtal att förvärva 69,30 procent av rösterna vilket innebär 62,19 procent av aktierna i hyresjätten Hembla.

Hembla, som fram tills hösten förra året gick under namnet D. Carnegie, har i dag ett bestånd på ungefär 21 411 bostäder och tillsammans med Victoria Parks bestånd kontrollerar Vonovia efter köpet hela 38 000 hyresrätter i landet. Detta innebär att de ligger i topp av hyresrättsägare i Sverige.

I och med köpet kommer det tyska bolaget bli ägare till 6 136 989 A-aktier och 50 722 985 B-aktier i Hembla.

Parterna har kommit överens om ett pris om 215 kronor per aktie (oavsett aktieslag), vilket motsvarar en premie om 11,5 procent jämfört med stängningskursen för Hemblas B-aktie på Nasdaq Stockholm den 20 september 2019 och en premie om 15,6 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen på Nasdaq Stockholm för Hemblas B-aktie under de senaste tre månaderna.

Mångmiljardaffär

Den totala köpeskillingen för samtliga aktier landar på över 12,2 miljarder kronor. När godkännanden från relevanta konkurrensmyndigheter kommit, vilket förväntas ske i oktober eller november, blir Vonovia skyldiga att lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i Hembla.

Att det tyska storbolaget väljer att fortsätta och köpa upp bolag på den svenska marknaden kommer inte som en överraskning.

– Efter förvärvet av Victoria Park förra året har vi märkt att vår strategi att erbjuda våra hyresgäster hög kvalitet och en god boendemiljö har fullt stöd av våra svenska kollegor. Vår investering i Hembla kompletterar vår nuvarande närvaro i Sverige. Vi har lång erfarenhet av att skapa värde för både hyresgäster och aktieägare, något vi uppnår genom vår långsiktiga expertis och våra heltäckande tjänster samt med bättre upphandlingar och finansiering. Med denna hållbara och mycket långsiktiga inriktning lever vi upp till vårt sociala ansvar, säger bolagets vd Rolf Buch i en kommentar.

Stort utlandsintresse

Affärer med investerare där sätet ligger utanför landets gränser har under året ökat. Bara under det första kvartalet i år var 44 procent (18 miljarder) av transaktionsvolymen crossborderaffärer. Då menade konsultbolaget Savills i en rapport att detta var tydliga tecken på ett fortsatt starkt intresse från utländska investerare.

– Många internationella investerare tilltalas av den goda ekonomiska utvecklingen i den svenska ekonomin, en av Europas mest likvida fastighetsmarknader och osäkerheterna kring Brexit har sannolikt lett till att Sverige och Norden har blivit ett ännu mer intressant investeringsalternativ, kommenterade Peter Wiman, analyschef på Savills, i samband med rapporten som släpptes i april

Totalt äger nu Vonovia över 396 000 lägenheter i Tyskland, Österrike och Sverige och portföljen är värderad till närmare 47,5 miljarder euro.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se