Därför kliver Anders Jarl av vd-stolen Anders Jarl. Foto: Wihlborgs

Därför kliver Anders Jarl av vd-stolen

Personnytt

6 februari 2018

I och med årsstämman slutar Anders Jarl som vd på Wihlborgs: – Det är ett naturligt steg, säger han till World in Property.

 

När Wihlborgs i april håller sin årsstämma föreslås Anders Jarl att avgå som vd för att istället bli arbetande styrelseordförande. Detta efter att nuvarande ordförande Erik Paulsson meddelat att han efter 14 framgångsrika år med ålderns rätt avser lämna sitt uppdrag i styrelsen.

Att avgå som vd var inget Jarl hade räknat med att göra, men när valberedningen föreslog detta upplägg tackade han ja.

– Det här är ett ganska naturligt steg framför allt nu när organisationen är så stark som den är. Dessutom har jag suttit som vd i 13 år och byggt upp det här bolaget. Sen är det så att jag är 62 år och, kanske, hade jag kunnat sitta kvar som vd i två till tre år till, men i och med att jag blir styrelseordförande så jag kan jobba kvar i tio år till.

Leda ledningen

Fokus som ordförande blir att hjälpa den nya ledningen i Wihlborgs att fortsätta sin positiva utvecklingskurva:

– Först och främst kommer jag att stötta den nya ledningen och se till att de driver bolaget på ett framgångsrikt sätt. Sen blir det så klart längre fram så att jag kommer att lämna över bitar och successivt träda tillbaka, men det är långt kvar tills dess.

Den som kommer att efterträda Jarl är den nuvarande projekt- och utvecklingschefen Ulrika Hallengren. Hon planeras tillträda som ny vd från med den 1 maj 2018.

– Ulrika Hallengren har idag en nyckelposition i Wihlborgs och har framgångsrikt drivit ett antal stora utvecklingsprojekt och affärer. Vi i styrelsen är överens om att Ulrika är rätt person att axla rollen som vd och driva arbetet med att säkra fortsätt tillväxt och modernisering av bolaget. Samtidigt kan Anders Jarl bidra med erfarenhet och strategisk rådgivning. Som storägare i bolaget känner jag mig mycket nöjd och trygg med denna lösning, säger styrelsens avgående ordförande Erik Paulsson i en kommentar.

Föryngring behövs

Hallengren har varit på bolaget sedan 2015 och innan dess var hon bland annat vd på bolaget Fastighets AB ML 4 samt affärsenhetschef Temaplan Syd, Tyréns AB.

– Det här är en möjlighet som jag naturligtvis med glädje tackar ja till. Wihlborgs är ett fantastiskt företag och jag ser verkligen fram emot att få driva den fortsatta utvecklingen av bolaget. Vi har många engagerade medarbetare och tillsammans ska vi göra allt för att skriva nästa kapitel i den framgångssaga som Wihlborgs är, säger Ulrika Hallengren.

Och Jarl är nöjd med sin efterträdare:

– Jag och Ulrika känner varandra väldigt väl och jag har haft henne som kronprinsessa och skolat in henne för den här uppgiften. Jag är övertygad om att bolaget kommer att lyfta med henne. Vi behöver förnya och föryngra oss. Som ett exempel så är vi allra bäst när det kommer till den digitala sidan och där kan vi behöva hjälp av de unga i bolaget. Den totala summan av detta är att det kommer att bli bättre, konstaterar han.

Av Jesper Lögdahl

Faktaruta

Förslag till ny ledning:

Valbered­ningen föreslår omval av styrelse­ledamöterna Tina Andersson, Sara Karlsson, Helen Olausson, Anders Jarl, Per-Ingemar Persson och Johan Qviberg samt nyval av Jan Litborn.

Källa: Wihlborgs

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se