Därför jagar Kronofogden fastighetskungen Foto: Kronofogden

Därför jagar Kronofogden fastighetskungen

Ekonomi

15 augusti 2017

Utslängd från börsen och med en privat skuld på 161 miljoner kronor jagas han nu av Kronofogden och Prioritet Finans.

 

Det är i en ekonomisk härva gällande det Helsingborgsbaserade Melithokoncernen som det nu visar sig att den tidigare ägaren Thomas Melin har en privat skuld på 161 miljoner kronor. Detta rapporterar Sydsvenskan.

Det är efter att Thomas Melin tagit lån av Prioritet Finans för att bland annat bygga en golfbana i Småland som han inte kunnat betala som nu banken vänt sig till Kronofogden för att få hjälp med indrivning. Myndigheten försöker nu mäta ut huvudmannens privata tillgångar i nyckelbolaget Melinmark AB som har ett eget kapital på strax över 33,8 miljoner.

Tvångssälja aktier

Det var den 23 juni som bolaget lämnade in en årsredovisning där det framgår att de kontrollerar aktierna i en del av Melins andra viktiga bolag såsom Melitho och Koggbron Fastigheter. Tanken är att sälja dessa till högstbjudande.

Kronofogden menar att fastighetsägaren äger kring 1 000 aktier i det nämnda bolaget. Dessa uppgifter ska myndigheten har hittat i ett protokoll från en av bolagets extrastämmor tidigare i år.

Melin själv hävdar att han inte alls äger några aktier utan menar att det bland annat är hans kompanjon Johan Tungard som äger allt tillsammans med Melins fru. Huvudmannen har således motsatt sig beslutet och nu är det upp till Malmö tingsrätt att avgöra om utmätningen är giltig.

År av ekonomiska problem

Detta är inte första gången som bolagen och Melin dras med ekonomiska problem. Enligt egna beräkningar ska fastighetsbolagen i koncernen vara värda miljarder, men samtidigt har bolagen under de senaste åren dragits med ekonomiska problem. Flertalet banker och långivare har tidigare försökt få betalt för obetalda miljonskulder.

Melitho blev även i slutet av förra året utslängda från Nasdaq efter en rad regelbrott och bara några månader senare ålades bolaget att betala 67 miljoner till Swedbank efter en tvist.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se