Därför hemligstämplas utredningen mot Batljan

Därför hemligstämplas utredningen mot Batljan

Ekonomi

6 maj 2020

Fastighetskungen Ilija Batljan, som anhölls i tisdags, förnekar alla misstankar om brott. Samtidigt hemligstämplar åklagaren utredningen.

Misstankarna mot Batljan, som grundade Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), samt ytterligare tre personer ska röra brott mot marknadsmissbrukslagen. Men exakt vad anklagelserna gäller kan fastighetstoppens advokat Filip Rydin inte svara på.

– Batljan förnekar med bestämdhet alla anklagelser, säger han till TT och fortsätter:

– Åklagaren har belagt både mig och min klient med så kallat yppandeförbud. Det är också vanskligt att som försvarare uttala sig i så tidigt läge av en utredning.

Hemligstämplat material

Ärendet har sekretessklassats av Ekobrottsmyndigheten och vilka ytterligare personer som är inblandade, vilken affär och kring vilket eller vilka bolag brottet ska kretsa kring eller när de misstänkta övertrampen skulle ha skett, framgår således inte av tingsrättshandlingarna.

Anledningen till att utredningen omgärdas av sekretess är för att inte försvåra eller förstöra utredningen. 

Åklagaren anser att det är viktigt att de misstänkta inte vet vad vittnen och målsäganden har sagt. 

Lösa rykten

Källor som menar sig ha insyn i fallet hävdar dock att brottet mot marknadsmissbrukslagen, även kallat insiderbrott, ska gälla det bud som SBB lade på Hemfosa hösten 2019. Detta enligt rapporter i Dagens industri.

”På vilket sätt Ilija Batljan eller någon annan misstänks ha begått oegentligheter i samband med budet är dock oklart, men Di:s uppgifter talar tydligt för att fokus i EBM:s utredning är SBB:s köp av Hemfosa”, skriver tidningen i sin artikel.

SBB:s bud på Hemfosa var på 126,15 kronor per aktie, motsvarande totalt 23 miljarder kronor.

Tvingades lämna Rikshem

Batljan var under flera år aktiv inom Socialdemokraterna. Han var kommunalråd i Nynäshamn och senare landstingspolitiker.

2011 lämnade han politiken och gav sig in i fastighetsvärlden. Han blev chef i fastighetsbolaget Dombron som sedan bytte namn till Rikshem.

Han fick lämna som vice vd för Rikshem i slutet av 2015 efter ha gjort stora fastighetsaffärer utan att informera styrelsen.

Kan häktas

SBB rasade på börsen under tisdagen och var som mest ned 42 procent. Aktien återhämtade sig dock en del och stängde på minus 18,6 procent för dagen.

Senast på fredag denna vecka måste åklagaren begära Batljan häktad, men om någon häktningsförhandling blir aktuell är för tidigt att svara på.

– Utredningen fortskrider och han biträder myndigheterna på alla tänkbara sätt, säger Rydin, som satt med sin klient under de första förhören i tisdags.

Av TT & Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se