Domen – fyra år bakom galler

Domen – fyra år bakom galler

Ekonomi

20 december 2018

Rättegången om miljonförskingringen är över. Försvarsadvokaten uttalar sig: – Det är en påfrestande situation, säger Carl Järnberg till World in Property.

Det var i slutet av 2016 som det uppdagades att Einar Mattssons före detta ekonomichef samt seniora rådgivare Sten Heinsoo förskingrat 48 miljoner kronor från ägarfamiljen genom deras privata enskilda firmor.

Anledningen till att Heinsoo systematiskt förskingrade pengar från de aktuella bolagen var för att frakta hem 200 kilo guld från Afrika. Allt började för några år sedan när Heinsoo kom i kontakt med en kvinna som tipsade honom om att det fanns guld att hämta i Uganda.

På flykt

Heinsoo använde till en början sin egna förmögenhet, enligt egen utsago kring 7 miljoner kronor, men när denna började tryta tog han till kollegornas pengar.

Kvinnans kontakt i Uganda, som hon sedermera gifte sig med, är sedan tidigare känd för att ha lurat fler människor på liknande sätt. Han greps tidigare i år i Dubai, men har inte kunnat lämnats ut till Sverige.

Varken mannen eller kvinnan, som lämnade Sverige strax efter att stämningen lämnades in till tingsrätten och sedan dess varit på flykt, var med under den rättegång som hölls för några veckor sedan utan det var enbart Heinsoo som stod åtalad.

Detta till trots att Heinsoo i sin tur blivit lurad av det Ugandiska paret och att de också stod åtalade.

Kännbart straff

I går föll så domen och det blev ett kännbart fängelsestraff på fyra år för den 72-årige Heinsoo. Han har också ålagts med kvarstad för att betala tillbaka de pengar han förskingrat plus ränta.

– Jag har ingen närmare kommentar kring domen, då varken jag själv eller min klient har analyserat den närmare ännu. Vi kan dock konstatera att tingsrätten gick på åklagarens linje ifråga om straffvärde, säger Heinsoos advokat Carl Järnberg till World in Property.

De har ännu inte beslutat om de ska överklaga domen.

– Jag har talat med min klient helt kort kring domen och vi kommer inte ta ställning till huruvida vi överklagar riktigt än utan vi kommer ta det efter helgerna. Min klient mår efter omständigheterna bra. Hela denna situation, i det större perspektivet, är naturligtvis väldigt påfrestande och det är beklagligt att tingsrättens dom endast utgör en deldom då det medför att min klient inte kan betrakta detta som ett avslut. Oaktat frågan om överklagande, säger Järnberg.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se