Ödesveckor för handel och handelsfastigheter

Ödesveckor för handel och handelsfastigheter

Analys

17 november 2020

Inför Black Friday, julhandel och mellandagsrea fortsätter pandemin öka och nya restriktioner aviseras. Stockholms Handelskammare, Svensk Handel, städernas organisationer för cityhandel och Fastighetsägarna uttrycker stor oro.

På måndagen presenterade regeringen skärpta regler med bland annat max åtta personer vid allmänna sammankomster. Restauranger får enligt tidigare beslut ha max 50 gäster och får inte servera alkohol efter klockan 22.

Redan hårt prövade aktörer inom handel, hotell, restauranger, event, underhållning, gym och personservice som frisörer och liknande, står inför ödesveckor. Många har normalt en avsevärd del av sin omsättning under slutet av året med Black Friday, julhandeln och mellandagsrean.

Stockholms handelskammare befarar en ”mörk vinter”. De större städernas organisationer för cityhandel har i ett öppet brev krävt direkta hyresstöd till sina medlemsföretag. Och Svensk Handel kritiserar regeringen för ”ryckiga” och ”svepande” beslut och regler.

För fastighetsägare med tunga innehav i vissa typer av handelsfastigheter blir årsslutet en nagelbitare. Hur många hyresgäster kommer inte att klara sig och hur många kan inte betala sina hyror?

Detta samtidigt som redan många fastighetsägare har givit sina hyresgäster anstånd och tillfälligt sänkta hyror. I flera fall förvisso med utgångspunkt från att de kommer att få täckning för en stor del via det statliga hyresstöd som gällde tidigare i år. Men fastighetsägare väntar på flera hundra miljoner kronor i stöd som ännu inte betalats ut, enligt Fastighetsägarna som uttrycker oro för situationen. Och besked om nya stöd dröjer.

Flera analytiker rapporterar ökande vakansgrad inom handelsfastigheter. Men bilden är delad – bostadsnära dagligvaruhandel och big box-etableringar, som till exempel Dollar Store, har ännu varit stabila. Medan cityhandel, gallerior och handelscentra drabbas negativt.

Det finns ändå många kreativa försök till lösning av situationen inom handel och andra utsatta näringar. Många restauranger utvecklar sina koncept för catering och hemleveranser. Inom handeln har bland annat Borås Citys butiker och verksamheter tillsammans utvecklat en lokal och digital handelsplats. Kunderna kan här beställa och betala varor från alla lokala affärer i stadens centrum och sedan få hem dem i en samordnad leverans.

Positivt är också att arbetsmarknaden generellt klarat sig överraskande bra hittills – med en arbetslöshet som legat stabilt på 9,0 procent under hösten. Frågan är vilka effekter utvecklingen under slutet av året får på arbetslösheten och därmed konsumtionsnivåerna och handeln.

Sedan finns det stora hoppet – att massvaccinationer ska kunna komma igång snart. Igår presenterade det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna ett högeffektivt vaccin som fick börsen att peka uppåt. Den senaste tiden har även Pfizer och Astra Zeneca presenterat vaccin som sluttestas och snart kan börja användas.

Den dramatiska situationen med tuffa veckor under slutet av året och möjligheten till stora vaccineringar i januari, gör att en del aktörer nu ser mycket intressanta köplägen vad gäller just handelsfastigheter.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se