Delikat bråk om ordförande i Castellum

Delikat bråk om ordförande i Castellum

Personnytt

30 december 2020

Ordförandebråket i Castellum blir delikat när Arnhult nu är skeptisk till budstriden om Entra – och får stöd från Batljan. Minnet av Tribona-affären tonar fram.

Rutger Arnhult föreslås som ny styrelseordförande i Castellum av bolagets valberedning. Samtidigt tillkännager Arnhult att han kommer att lämna VD-posten i Klövern och styrelseuppdragen i Klövern och Corem.

Men två av ledamöterna i Castellums valberedning motsätter sig valet av Arnhult och avser att inom kort lansera förslag på en ny kandidat och en ny styrelsesammansättning. De båda ledamöterna är avgående styrelseordföranden Charlotte Strömberg och Vincent Fokke som representerar nederländsk pensionsfonden Stichting Pensioenfonds ABP, som efter Arnhults bolag M2 är näst största ägare i Castellum.

Strömberg och Fokke anser att Arnhult inte kan vara ordförande i Castellum då han i praktiken kontrollerar konkurrenterna Klövern och Corem genom sitt ägande i dessa företag. De tycker inte att det hjälper att Arnhult lämnar sina uppdrag i Klövern och Corem.

De menar även att Arnhults sfär skulle bli överrepresenterade i styrelsen om han blir styrelseordförande, då redan Joacim Sjöberg – nominerad av Arnhult – finns i styrelsen.

– Vi anser att det kommer vara till nackdel för styrelsearbetet i Castellum att ha en styrelseordförande som är engagerad i konkurrerande verksamhet. Därtill ser vi en förhöjd risk att några av de nuvarande styrelseledamöterna inte kommer att stanna kvar som styrelseledamöter om Rutger Arnhult väljs som styrelseordförande, skriver Strömberg och Fokke i ett pressmeddelande.

De övriga ledamöterna i Castellums valberedning, som alltså vill se Arnhult som styrelseordförande är Patrik Essehorn (ordförande), utsedd av Rutger Arnhult genom bolag, Magnus Strömer utsedd av Länsförsäkringar Fondförvaltning samt Christina Tillman, utsedd av Corem Property Group.

Två kommer alltså från Arnhults sfär och en från Länsförsäkringar – som ju tidigare tagit parti för Arnhult i knepiga lägen - som Tribona-affären för drygt fem år sedan. Då gav Länsförsäkringar Arnhult stöd i hans hårt kritiserade uppköpsförsök av Tribona. Men det blev till sist Catena som tog hem spelet och förvärvade Tribona.

Bakom den budstriden menade bland annat Aktiespararnas tidning att det fanns en vendetta mellan Arnhult och Erik Paulsson, huvudperson i Catena.

Arnhult hade nämligen tidigare petat Paulsson ut Klöverns styrelse med motiveringen att han hade större åtaganden i andra konkurrerande bolag. Arnhult sa till Aktieägarna bland annat:

– Det var som att Annika Falkengren (vd på SEB) skulle sitta i styrelsen för Swedbank. Det blev ju helt ohållbart till slut.

Men idag ser han inget problem med att själv ha stora intressen i konkurrerande bolag till Castellum och samtidigt vara dess styrelseordförande.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Arnhult att han inte förstår hur Strömberg och Fokke tänker:

– Jag har varit största ägare i Castellum i två år. Det är dags att ta det klivet, att lämna det operativa och ta en styrelseplats i Castellum, säger Arnhult.

– Jag kommer att vara långsiktig ägare i Corem och Klövern, men jag kommer inte kunna vara så delaktig när jag inte sitter i styrelserna längre, säger Arnhult och menar att han har integritet nog att hålla isär ett ordförandeuppdrag i Castellum och sitt ägande i Corem och Klövern.

Arnhult får stöd för sin vilja att bli styrelseordförande av SBBs storägare och VD Ilija Batljan. I Dagens Industri är Batljan mycket kritisk Castellums valberedning.

– Valberedningen är den största skandalen i svensk bolagshistoria bland storbolag, säger Batljan och kallar det för ”lekstuga”.

Samtidigt är ju SBB i en budstrid om norska Entra med just Castellum. Och vad gäller den affären uttrycker nu Arnhult skepsis. Till Nyhetsbyrån Direkt säger han:

– Det var ju en sak när Castellum lade sitt första bud, då var situationen en annan. Nu har budet höjts, det finns ett högre konkurrende bud och dessutom har Balder köpt in sig med 15 procent. Så situationen är helt annorlunda i dag.

– Det är inget fel på affären, men jag tycker att den känns svår nu efter alla olika utspel. Det kan bli en låst ägarsituation, säger Arnhut och pekar på att Balder äger 15 procent, Castellum har drygt åtta procent, norska staten är storägare och SBB kanske köper på sig aktier.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se