De ratar räddningsplan för SBB
Bild: Unsplash

De ratar räddningsplan för SBB

Ekonomi

1 juni 2023

Sverigedemokraterna och Liberalerna säger nej till räddningsaktioner efter att regeringen öppnat för att svara politiskt på SBB:s djupa kris.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har i en intervju med Di uttryckt att man är öppen för att agera i samband med den pågående situationen men han har inte uppget några konkreta detaljer om vilka åtgärder som kan vidtas och hur långt regeringen är beredd att gå.

Men Sverigedemokraterna ger klara besked:

- Det är ett privatägt börsnoterat aktiebolag och det är en styrelsefråga och en ägarfråga hur de vill reda ut den situation de befinner sig, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, till Di och fortsätter:

- Jag ser inte att staten ska rädda aktieägarna genom att köpa exempelvis hela det här bolaget. Det vore kanske bra för de befintliga aktieägarna men det är på bekostnad av alla skattebetalare i så fall.

Även Liberalerna ger ett tydligt besked:

- Det blir inga statliga pengar. De kommer försvinna eller gå under på det ena eller andra sättet och de är inte systemviktiga för den svenska ekonomin, säger Carl B Hamilton, partiets ekonomisk-politiska talesperson, till Di.

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se