De blev Årets arkitekturkommun
Fr. v: Jessika Lundgren (vd, HSB Värmland), Henrik Sjöberg (Stadsarkitekt, Karlstads kommun), Anders Tallgren (Ordf, Stadsbyggnadsnämnden, Karlstads kommun), Tobias Olsson (Förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter). Bild: Sveriges Arkitekter 2023

De blev Årets arkitekturkommun

Arkitektur

8 november 2023

Den trefaldiga vinnaren lyckades återigen kamma hem priset för Årets Arkitekturkommun en fjärde gång och blir vinnaren för år 2023.

Karlstad följs tätt av Borås på andraplats och Landskrona på tredje. Det visar en rapport som har tagits fram av Evimetrix på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

När det kommer till att hantera bostadsförsörjning och se till att det som byggs har goda förutsättningar för att vara hållbart och attraktivt så är Karlstad, Borås och Landskrona bäst i Sverige.

- I 100 år har HSB arbetat med arkitektur och strävan efter det goda boendet. Arkitekturen speglar vår samtid, den är sammanvävd med vår vilja att skapa hållbara samhällen. Därför är vi särskilt glada att så många kommuner ser vikten av dessa värden och placerar så högt i rankningen av Årets Arkitekturkommun, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen tillsammans med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan.

- Vi är glada att för sjunde året i rad lyfta fram de kommuner som jobbar bäst med arkitekturen och samtidigt strävar efter att tillgodose bostadsbehovet och minska byggandets klimatpåverkan. Den bästa grogrunden för vackra och hållbara livsmiljöer finns i de kommuner som skapat ett gott samarbetsklimat med sina invånare, byggaktörer och arkitekter, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Karlstad vinner utmärkelsen Årets arkitekturkommun för fjärde gången i följd. Gapet mellan Karlstad och årets tvåa Borås är mindre än det var förra året. Karlstads framgång förklaras av ett gott omdöme från arkitektkåren samtidigt som Karlstad ligger bra till när det gäller byggtakt, rutiner och lagefterlevnad.

I år har det skett en regional förändring jämfört med tidigare år då utmärkelsen delats ut. Antalet kommuner på topp 20 som kommer från Stockholms län har ökat och är nu fem stycken. Det gör att Stockholms län nu är det län/region som har flesta antal kommuner på topp 20. Skåne-Blekinge har under flera år varit den del av landet som haft bäst representation på topp 20. Antalet kommuner från de sydligaste länen har emellertid minskat något de senaste åren och i år är det bara fyra kommuner kvar på topp 20. Malmö är fortsatt den enda av de tre storstadskommunerna som når topp 20. Stockholm och Göteborg återfinns först på plats 27 respektive 28.

Faktaruta

Topp-tjugo-listan

 1. Karlstad
 2. Borås
 3. Landskrona
 4. Sundsvall
 5. Tyresö
 6. Lund
 7. Växjö
 8. Järfälla
 9. Örebro
 10. Helsingborg
 11. Gävle
 12. Karlskrona
 13. Eskilstuna
 14. Västerås
 15. Täby
 16. Malmö
 17. Botkyrka
 18. Uppsala
 19. Skellefteå Sollentuna

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se