Cushmans Sverigechef: ”Vi hittar värdetillväxten” Karl Persson, Sverigechef på Cushman & Wakefield.. Foto: Cushman & Wakefield

Cushmans Sverigechef: ”Vi hittar värdetillväxten”

Reportage

17 april 2019

Nu berättar Cushman & Wakefields Karl Persson för World in Property om bolagets utmaning, växande affärer och ett brinnande intresse från investerare.

I september förra året klev Karl Persson in som ny Sverigechef för Cushaman & Wakefield. Han efterträdde Agneta Jacobsson som då slutade efter 25 år inom företaget.

Persson har själv drygt 25 års erfarenhet av fastighetstransaktioner, uthyrning och analys och kom till Cushman & Wakefields capital markets-team i maj 2017 med målet att bygga ett transaktionsteam i Göteborg.

I dag har han ansvar för hela landet och för World in Property berättar han nu om var Cushman befinner sig någonstans.

– Som bolag mår vi fint. Vår uppfattning är att vi har en värderingsenhet och occupier services som är starkast i Sverige, vårt capital markets-team ligger topp tre och vi får nya spännande uppdrag hela tiden och känner en stor tilltro från branschen. Vi bygger ständigt på vårt nationella och internationella nätverk och kan leverera bra rådgivning och det vi hela tiden försöker göra är att hitta var värdetillväxten är som störst.

Stora transaktioner

När det kommer till bolagets transaktionsaffärer är en av de senaste när de var rådgivare till Aberdeen Standard Investments i försäljningen av Ingelsta Retail Park tidigare i april i år. Fastigheten består av de moderna och effektiva externhandelsfastigheterna Adaptern 2 och Reläet 18. Det är en integrerad del av Norrköpings detaljhandelskluster Ingelsta och en av Sveriges tio största handelsplatser.

Under slutet av 2018 var de också rådgivare när Barings sålde Galleria Center Syd till Catalyst Capital. En affär som omfattar cirka 40 000 kvadratmeter yta och och rymmer hyresgäster som ICA Maxi, Systembolaget, H&M och Stadium.

Två stora affärer som båda rör sig inom retail, en bransch som vissa menar inte är så stark. Detta är något som Persson inte alls håller med om och menar att det är dags att sticka hål på den myten.

– Ingelsta-affären är en normalstor affär för oss och vi är väldigt glada att vi fick vara med på den. Det jag tycker är väldigt intressant är att det talas om att retail är död, men så upplever inte vi det. Självfallet kommer det att finnas utmaningar för retail, men som jag ser det så är intresset bland investerarna fortfarande stort. Sen har tiden för själva affärens genomförande blivit något längre och i dag tar en affär normalt mellan tre till tolv månader.

Han ser också att fastighetsaffärer för bostäder återigen börjar ta fart.

– Det är fortsatt starkt intresse skulle jag vilja påstå. Tittar vi på bostadsrättssidan så börjar branschen lösa de problem som uppstått och redan färdiga bostadsfastigheter ligger högt i kurs. Vi ser också ett ökat intresse från utländska aktörer när det kommer till hyresrättsfastigheter. Tidigare har den svenska hyresmodellen nog upplevts som lite ovanlig av utländska bolag och många har nog trott att det funnits starka restriktioner kring lagar och regler, men nu ser investerare att så inte är fallet. Och jag tror vi kommer att se fler utländska aktörer som kliver in i Sverige framöver.

Fortsätter växa

Med dettas sagt att är det inte konstigt att bolaget växer och har växt den senaste tiden. Just nu är bolaget på gång att få tio nya medarbetare inom alla affärsområden, men Persson menar att den största utmaningen bolaget har är just att hitta rätt kompetenser.

– Bra människor finns nog lite överallt, men för oss handlar det om att det ska vara människor som delar våra värderingar och verkligen vilja jobba hos oss. Vi är nog lite picky när det kommer till att välja personer och vi har blivit lite mer selektiva, men så vill vi ha det. Under det senaste åren har det även varit en ganska stor brist på god kompetens, det är min känsla även vad gäller andra konsulthus och då pratar vi om alla olika nivåer I kombination med att det under det sista året varit en stor brist på kompetenser och det är min känsla om man prata med alla konsulthus, men det börjar vända nu.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se