Coworking-trenden allt starkare

Coworking-trenden allt starkare

Uthyrning

9 november 2020

Coworking-trenden blir allt starkare. Snart öppnar Vasakronans Arena Sergel och FastPartner har börjat implementera konceptet FastOffice – ett koncept som även omfattar utemiljöer berättar regionchef Fredrik Thorgren för World in Property. En lång rad andra aktörer presenterar nyheter inom området.

Vasakronans Arena Sergel i Stockholm skulle ha invigts idag men p.g.a. Corana har slutlig inflytt flyttats fram ett par veckor. Fastigheten består av tre våningsplan med ett helt nytt kontorskoncept. Utformat för att vara snabbt, enkelt och kvalitativt för kunderna.

– Arena Sergel är en supermodern version, och förlängning, av det egna kontoret, med mer plats när det behövs. Självklart finns här allt ni kan förvänta er av en traditionell coworking såsom funktionella arbetsplatser, smart teknik och inspirerande lounger. Lägg även till bästa citylägen, mängder av service och full flexibilitet, säger VD Johanna Skogestig.

Vasakronan kommer själva flytta in i nya lokaler i direkt anslutning till Arena Stockholm.

Fastpartner satsar utomhus

Fastpartner har utvecklat det nya coworking-konceptet Fastoffice som nu ska implementeras i flera fastigheter. Först ut är Hemsta i Gävle.

– Det vänder sig till företag som är för stora för det klassiska kontorshotellet men likväl efterfrågar en flexibel förhyrning med gemensamma ytor och gemenskap med andra företag. Lokaler i olika storlekar skapas på en yta motsvarande cirka 2 300 kvadratmeter och med tillgång till övrig service i fastigheten. Anpassning av lokalerna kommer att påbörjas under hösten och inflyttning kan ske under våren nästa år, säger regionchef Fredrik Thorgren.

– Vi kommer att satsa på nätverk och gemensamma aktiviteter för de som hyr inom Fastoffice, för att stimulera deras utveckling och affärer.

Konceptet ska även omfatta utomhusytor, berättar Fredrik Thorgren.

– Vi planerar att ordna bra uppkoppling och el för datorer och laddning i uterummen. De ska möbleras bekvämt och ha bra solskydd. Kanske blir det också andra funktioner som utegym.

Flera nya satsningar

Många fastighetsbolag med större kontorsbestånd har infört eller kommer att införa speciella coworking-koncept.

Hufvudstaden lanserar konceptet Cecil inom kort.

– I fastigheten Skären 9 i korsningen Norrlandsgatan och Smålandsgatan, Stockholm, är vi nu inne i sitt slutskede av ett omfattande renoverings- och utvecklingsprojekt. Vinge som satt här tidigare på flera våningar har flyttat tillbaka. På de resterande kontorsvåningarna 1 och 2 kommer vi att starta vårt nya coworking-koncept Cecil och där är det full fart inför invigning och inflyttning i början av 2021, säger VD Ivo Stopner.

Specialisering ökar

Allt fler specialinriktade coworking-aktörer tar också plats på marknaden. T.ex Convendum som har startat fyra nya coworkning-platser under 2020.

Framförallt har man haft stor framgång med den senaste anläggningen på Biblioteksgatan i Stockholm. Fastigheten ägs av Humlegården och co morking-delen omfattar 2 755 kvadratmeter på fyra plan.

Expansionen har pågått några år och företaget fortsätter satsningen trots Corona-pandemin, och pekar på behovet att anpassa lokalytan över tid hos många kunder och den ökande trenden med hemmajobb i kombination med coworkning-kontor.

Ny portal

Ett annat tecken på det ökade intresset för coworking är arbetsplatsenifokus.se. Denna portal kallar sig ”Sveriges första opartiska kunskapsbank” för att skapa, byta eller förändra en arbetsplats – inte minst vad gäller coworking-lösningar.

Ett ökande aktörer inom området ansluter sig till portalen, som i förra veckan Creative Hub Sthlm som har en ganska traditionell affärsmodell för coworking med olika paketlösningar. Allt från dagspass till flexibla och eller fasta platser i ett öppet och kontorslandskap på Tjärhovsgatan på Södermalm i Stockholm.

– Varje funktion i lokalen är noga planerad för att skapa maximal prestation, kreativitet, välmående, men också återhämtning, säger grundaren Sebastian Martinez.

Forskning och akademi

Coworking expanderar även inom forskning och den akademiska världen. I september invigdes t.ex. coworking-miljön A Working Lab Innomedicum. Det är en central ny mötesplats för innovation inom life science där studenter, forskare, företagare och start up-bolag kan sammanstråla mitt på Campus Solna.

Det är Akademiska Hus som tillsammans med KI Innovations och KI Science Park står bakom den nära 5 000 kvadratmeter stora coworking-miljön. I dagsläget finns 67 medlemmar från ett 15-tal bolag verksamma i A Working Lab Innomedicum.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se