CBRE GI: ”Vi har fortsatt aptit att växa inom bostäder”

CBRE GI: ”Vi har fortsatt aptit att växa inom bostäder”

Transaktion

14 januari 2021

CBRE Global Investors planerar att följa upp gårdagens förvärv av 200 hyresbostäder i Sundbyberg med flera nya affärer i Sverige.

– Vi har en ambition att expandera portföljen i både Sverige och övriga Norden. Under de senaste 12 månader har vi gjort flera betydande affärer i Sverige, Danmark och Norge som vi är väldigt nöjda med, säger Andreas Norberg, Head of Investment Operations Nordics på CBRE Global Investors till World in Property.

CBRE Global Investors är en av världens största investmentbolag inom fastigheter med tillgångar på totalt 114,5 miljarder dollar under förvaltning.

– Vi har flertalet fonder och strukturer som är aktiva och vill öka sin exponering mot Sverige och övriga Norden. Om rätt tillfälle dyker upp så gör vi gärna fler affärer i Ursvik och Sundbyberg men vi tittar aktivt även på andra områden inom främst Stockholm, men även andra tillväxtstäder. Vi har en fortsatt aptit att växa inom bostäder, säger Andreas Norberg.

Förvärv för 588 miljoner

I gårdagens affär köpte CBRE Global Investors ett projekt med 200 hyresbostäder i stadsdelen Västra Ursvik i Sundbyberg av Magnolia Bostad för 588 miljoner kronor. Projektet omfattar cirka 12 500 kvadratmeter BTA för bostäder samt cirka 300 kvadratmeter BTA lokaler och 73 garageplatser.

Försäljningen sker genom bolagsaffär. Projektet har lagakraftvunnen detaljplan och ligger inom detaljplanen Torget med direkt närhet till kommande dragning av tvärbanan. Byggnation beräknas påbörjas under slutet av första kvartalet 2021 och inflyttning är beräknad till sommaren 2023. Efter försäljning och frånträde av projektet har Magnolia Bostad ett projektledningsavtal med köparen som löper fram till inflyttning. Totalentreprenad är tecknad med Mecon Bygg AB.

– Fastigheten kommer hålla en hög kvalitet både avseende standard och miljöklassificering, och är belägen i ett av Stockholms främsta utvecklingsområden. Så den passar oss mycket väl. Bostäder är ett segment vi är mycket aktiva i både här och i övriga Europa och vi kommer göra fler bostadsaffärer de närmsta åren, säger Andreas Norberg.

Aktiv i flera segment

– Vi är fortsatt aktiva i de flesta av de större segmenten och förutom bostäder så är logistik och kontor något vi följer extra noga. Beroende på segment skiljer sig geografin åt i vår strategi men vi investerar främst i storstadsregionerna eller de mest attraktiva logistikhubbarna, berättar Andreas Norberg.

Han säger att ambitionen är att växa över tid ”men vi sätter inga specifika siffror för innevarande år”.

Samägt bolag och norsk storaffär

I februari 2020 bildade CBRE Global Investors ihop med Estea det samägda bolaget Mästerbo Fastighets AB. Mästerbos första förvärv blev två bostadsfastighetsprojekt i Sigtuna och Lund om totalt 212 respektive 169 lägenheter motsvarande cirka 18 000 kvadratmeter. Säljare var Bonava och köpeskillingen 804 miljoner kronor exklusive avdrag.

I september presenterade CBRE Global Investors en storaffär i Norge. Då såldes kontorsfastigheten Hieronymus Heyerdahlsgate 1 i Oslo till ett familjeägt norskt investmentbolag. Fastigheten förvärvades av CBRE Global Investors våren 2016.

– Denna off-market transaktion gav oss en bra möjlighet att säkerställa en försäljning som överträffar vår affärsplan efter att ha ägt fastigheten i dryga fyra år. Att vi kan leverera detta starka resultat under rådande pandemi visar på vår förmåga att identifiera och genomföra bra affärer i den nordiska marknaden. Vi ser fortsatt intressanta möjligheter i marknaden och vi avser att återinvestera detta kapital i linje med vår fortsatta ambition att växa i norden, sa Andreas Norberg som en kommentar till denna affär.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se