Catena: Fastigheterna ska vara mer än bara ett lager Jörgen Eriksson, vd för Catena. Bild överst höger: MM Sports anläggning, Logistikposition Landvetter. Bild nederst höger: Visionsbild Stockholm Syd.

Catena: Fastigheterna ska vara mer än bara ett lager

Arkitektur

30 maj 2022

Med flera stora projekt på gång och en het logistikmarknad är det full fart framåt för Catena. Man satsar på moderna fastigheter som för hyresgästerna ska bli mer än så.

 ”Fastigheterna ska vara mer än bara ett lager, det ska också vara en schysst arbetsplats för de som jobbar där”, säger Jörgen Eriksson, vd på Catena.

Catenas bestånd består av logistikfastigheter ändra från Luleå i norr till Trelleborg i söder och totalt äger bolaget ytor på närmare 2,2 miljoner kvm. Nyckeln till framgången är  det fokus på lager- och logistikfastigheter som de haft under många år och som de var tidiga med. Ett segment som dessutom fått ett rejält uppsving de senaste åren.

– Uppsvinget är kopplat till e-handelstrenden där alla mer eller mindre har gått över till att handla diverse saker online. Då krävs det mycket lager- och terminalytor för de olika aktörerna för att kunna frakta ut varor till slutkund, säger Jörgen Eriksson, vd för Catena. 

Marknaden för logistikfastigheter är het och det finns en stor efterfrågan på ytor. Stort internationellt kapital har satsats i såväl Sverige som Danmark i just det här segmentet och en extra boost kom i och med pandemin.

– Under pandemin var det kanske jobbigare att äga kontorsfastigheter då många arbetade hemifrån och köpcentrumen hade inte heller så många besökare. Då har man tittat på var man ska placera fastighetspengarna istället, och vårt segment har blivit väldigt eftertraktat. Det har såklart också att göra med att kunderna skriker efter mer ytor, vakansgraden på logistikfastigheter är väldigt låg.

FLERA SATSNINGAR PÅ GÅNG

Catenas senaste storsatsning finns i Landvetter, strax utanför Göteborg. Här bygger man 42 000 kvadratmeter logistikytor åt grossistföretaget Menigo och nyligen pressmeddelades det att man påbörjar ännu ett storskaligt bygge i området. 

– Vi sätter igång ett ungefär lika stort projekt på samma område där MM Sports har signat hyresavtal. Vi bygger åt fler aktörer och känner att marknaden är så stark och efterfrågan så hög att vi kommer hitta hyresgäster under byggnationstiden, säger Jörgen Eriksson. 

– Normalcaset annars är att vi signar ett hyresavtal och sedan börjar bygga men i vissa fall kan vi frångå den principen. Det tar ofta 12-24 månader att bygga och då har vi gott om tid på oss att hitta hyresgäster. Vi ser att det är en väl avvägd risk, fortsätter han. 

 

Strax utanför Helsingborg, i Tostarps Industriområde, växer ett stort logistikkluster fram alldeles intill E6:an i bästa skyltläge. Här byggs kundanpassade lösningar med en uttalad miljöambition som innebär att byggnaderna både miljöanpassas och certifieras. I området Ättekulla, även det utanför Helsingborg, uppför Catena en 16 478 kvm stor logistikanläggning där man tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Postnord. 

Mellan Södertälje och Nykvarn, cirka 30 minuter från Stockholm, växer Stockholm Syd fram. Det blir nya logistiska navet i regionen med ett optimalt läge för att hantera storstadens varuflöden. I direkt anslutning till E20 och bara ett par kilometer från E4 finns här plats för bland annat logistik, kontor och industri.

– Stockholm Syd kommer bli det nya eftertraktade logistikläget i Stockholmsregionen och vi hoppas kunna presentera nya projekt under innevarande år, säger Jörgen Eriksson.

Läs hela artikeln hos Lokalguiden.

Av Pernilla Gillbert - Lokalguiden 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se