Castellum köper finska Kielo för 6,5 miljarder
Genom förvärvet av Kielo tillförs Castellum en finsk fastighetsportfölj med 22 högkvalitativa kontorsfastigheter i Finlands mest attraktiva tillväxtcentra och snabbast växande universitetsorter.

Castellum köper finska Kielo för 6,5 miljarder

Transaktion

5 juli 2021

Castellum följer upp den senaste tidens storaffärer med ytterligare ett förvärv i mångmiljardklassen. Detta genom att köpa finska Kielo för 6,5 miljarder kronor.

Genom förvärvet av Kielo tillförs Castellum en finsk fastighetsportfölj med 22 högkvalitativa kontorsfastigheter i Finlands mest attraktiva tillväxtcentra och snabbast växande universitetsorter.

– Förvärvet är ett fantastiskt tillskott till vår befintliga nordiska plattform och befäster ytterligare vår position på en av Europas starkaste marknader, säger Henrik Saxborn, VD för Castellum.

De 22 fastigheterna i portföljen utgörs av moderna och hållbara fastigheter, merparten byggda efter år 2000, med flexibla kontorslokaler och ett brett utbud av tjänster och faciliteter som konferenslokaler och coworkingytor. 

70 procent av beståndet har en hållbarhetscertifiering.

Portföljen har en stabil, attraktiv och diversifierad hyresgästsammansättning. Av idag totalt 314 enskilda hyresgäster svarar offentlig sektor, blue-chip och/eller stora företag för 63 procent av bruttohyresintäkterna.

Största hyresgäster är offentliga institutioner och välkända blue-chip-företag som AFRY, Nokia och Siemens. Största regionen är Helsinki Metropolitan Area (HMA) som bidrar med mer än 40 procent av hyresintäkterna, medan återstående fördelas mellan universitetsstäderna Tammerfors, Åbo, Jyväskylä och Lahti.

Brunswick och Blackstone säljare

Fastighetsbolaget Kielo är grundat och förvaltat av Brunswick Real Estate 

Kielo lanserades i oktober 2017 tillsammans med Blackstone Tactical Opportunities med syftet att bygga ett modernt fastighetsbolag med fokus på hållbara och högkvalitativa kontor i Finland. 

Under Brunswicks förvaltning har Kielo färdigställt sex, och initierat ytterligare två, energieffektiviseringsprojekt med en total årlig besparing av 7 500 ton CO2. Kielo har även utvecklat attraktiva koncept för flexibla kontor med ett modernt serviceerbjudande av tillhörande kontorstjänster.

 Totalt bedöms utvecklingsprojekt och energibesparingar ha bidragit till en värdeökning om cirka 1,5 miljarder kronor.  

– Kielo har varit en fantastisk resa för Brunswick tillsammans med Blackstone. Jag är mycket stolt över de fantastiska energibesparingsprojekt som vi har genomfört och den höga kvalitet som portföljen nu håller, säger Patrik Andersson, VD på Brunswick.

Het sommar för Castellum 

Köpet av Kielo är ytterligare en i raden av storaffärer för Castellum denna sommar:

*I mitten av juni köpte Castellum hela SBB:s innehav i norska Entra för drygt tre miljarder.

*Den 22 juni tillkännagav Castellum en ny miljardsatsning i samverkan med Göteborgs Hamn. Tillsammans startar de båda aktörerna ett gemensamt utvecklingsbolag för att utveckla ett nytt nordiskt logistiknav. Castellums investering blir cirka en miljard kronor.

*Den 1 juli slog Castell till med två storköp i Solna för totalt två miljarder. Av NCC förvärvas kontorsfastigheten K11 för drygt en miljard och av Humlegården Aprikosen 3 för 950 miljoner.

CBRE ser utrymme för nya storaffärer 

CBRE (financial advisor), Avance Attorneys (legal advisor) och PwC (tax advisor) har varit säljarnas rådgivare i samband med transaktionen.

–Detta är den största transaktionen inom kontor i Norden sedan pandemin bröt ut. Det finns mycket kapital som söker investeringar inom fastigheter och omfattande plattformsförvärv ses som en möjlighet att ta sig in på marknaden storskaligt, säger Patrik, Head of Capital Markets Nordics på CBRE.

AV Jörgen Hallström

 

Faktaruta

Affären i sammandrag:

*Castellum förvärvar Kielo från Blackstone Tactical Opportunities och Brunswick Real Estate

*Förvärvspris: 6,5 miljarder kronor

*Tillträdesdag: 7 juli 2021

*Hyresvärde: cirka 0,6 mdkr/år

*Genomsnittlig kontraktslängd: 3,0 år

*Större hyresgäster: AFRY, Nokia och Siemens

*Uthyrningsbar area: 237 000 kvm

*Ekonomisk uthyrningsgrad: 86 %

*Hållbarhetscertifiering: 70 % av beståndet har en hållbarhetscertifiering

*Rådgivare i affären: CBRE, Avance Attorneys och PwC har varit säljarnas rådgivare i samband med transaktionen

 
 

 

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se