Byggnads förhandlar med regimen i Qatar Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar 2019.

Byggnads förhandlar med regimen i Qatar

Stadsutveckling

26 september 2022

Imorgon söndag 25/9 reser Byggnads ordförande Johan Lindholm till Zürich för att tillsammans med internationella fackliga organisationen BWI förhandla direkt med Qatars regim om att införa ett center för migrantarbetare i landet.

 

– Målet är att fotbolls-VM faktiskt ska lämna något positivt efter sig. Vi ska få den qatariska regimen att leverera något som finns kvar efter att VM-cirkusen dragit vidare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Om två månader är det avspark för fotbolls-VM och sedan Qatar tilldelades mästerskapet har över 6 500 arbetare dött i samband med byggnationer av arenor och infrastruktur. Byggnads har sedan 2013 gjort en rad besök i landet och genomfört kontroller av arbetsmiljö och säkerhet.

– De här resorna har gjort ett outplånligt intryck på mig. Mötena nattetid med migrantarbetarna är något jag kommer att bära med mig resten av livet. Vi är skyldiga dem att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra deras villkor, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Målet är att få regimen att godkänna upprättandet av ett center för migrantarbetare i Qatar. En plats där migrantarbetare kan få hjälp och stöd, även efter att VM avslutats. Byggnads och BWI har under lång tid försökt få FIFA att ställa sig bakom kravet på ett migrantarbetarcentrum. Något som inte lyckats.

– Migrantarbetarna finns kvar även när den sista bollen har sparkats. Vi måste tänka långsiktigt och bygga strukturer för att värna deras rättigheter även när strålkastarljuset släckts. Vi hade gärna haft FIFA med oss vid förhandlingsbordet men de fortsätter att smyga under radarn och duckar allt ansvar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se