Byggjätten: ”Vi får räkna med uppsägningar” Foto: TT

Byggjätten: ”Vi får räkna med uppsägningar”

Ekonomi

28 maj 2018

Byggbranschen skakar. Nu tror Lennart Weiss på Veidekke att marknaden kan tvingas säga upp personal.

Hittills under året har de tio största börsnoterade byggbolagen och fastighetsutvecklarna sålt 1 137 stycken bostadsrätter enligt SVT:s Rapport.

Siffran föregående år var på 2 739 och detta innebär en säkning med -58 procent och ett tydligt tecken på att bomarknaden dras med stora svårigheter.

Och nu tror branschen att nedgången i försäljningen kommer att slå hårt mot byggföretagen. Byggbolaget Veidekke är bekymrade över utvecklingen och menar att de kommande månaderna blir väldigt tuffa.

– Hösten kommer att bli besvärligt och jag tror tyvärr att vi får räkna med att det kommer uppsägningar i den här branschen, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, till Rapport.

Pristapp på bostäder

Även Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är övertygad om att svårare tider väntar som sannolikt kommer att påverka hela den svenska ekonomin.

– Vi har haft en bostadsmarknad som varit motorn i svensk ekonomi och nu vänder det och bostadsinvesteringarna kommer snarare att falla de närmaste åren. Det kommer att påverka såväl hushåll som de som är i byggbranschen, säger hon till SVT.

Hon tror också att det kommer att ske ett ytterligare pristapp på de bostadsprojekt som nu är i produktion.

– De har plockat på sig pengar nu av två skäl. Ett, de vet att det gungar och då behöver de pengar och två de behöver köpa billigt och det tror jag att vi kommer att få se när det som nu är påbörjat kommer ut på senhösten och i början av nästa år.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se