Budgethaveri - så dyr blir Östermalmshallen Foto: Wikipedia

Budgethaveri - så dyr blir Östermalmshallen

Stadsutveckling

21 februari 2018

Renoveringen har blivit hundratals miljoner dyrare. Nya Östermalmshallen skulle slå upp portarna i år, men nu verkar det bli år 2020.

 

I juni 2014 togs ett beslut att den anrika saluhallen på Östermalmstorg i Stockholm skulle få sig en rejäl ansiktslyftning. Den gamla tegelbyggnaden från 1800-talet var då i ett stort behov av en upprustning.

Då låg den planerade prislappen för renoveringen på 635 miljoner kronor. I dag tros kostnaden bli 980 miljoner när allt är klart. Budgeten har utan tvekan skenat kraftigt och detta beror på att bygget dragits med stora problem.

Entreprenörtvister

Renovering har bland annat dragit ut på tiden på grund av flera överklaganden. Ett av dessa var från en bostadsrättsförening som överklagade uppförandet av personalbodar på Storgatan, som skulle ge utrymme till både byggarbetare och anställda i saluhallen. Dessutom uppstod det för något år sedan en tvist mellan två entreprenadfirmor gällande ett kontrakt.

Förutom det har berget under byggnaderna, alltså själva grunden, samt bjälklag och stommar varit i sämre skick än vad tidigare provtagningar visat.

Redan för ett år sedan, i januari 2017, var Stockholms stad eniga om att nyinvigningen av Östermalmshallen som då var planerade till den 26 april i år inte låg inom en rimlig tidsplan.

– Det är orealistiskt som det ser ut nu, sa Olle Henriksson, projektledare på fastighetskontoret i Stockholms stad, då till Östermalmsnytt.

345 miljoner dyrare

Då menade också politikerna att prislappen skulle landa på 725 miljoner. Att summan nu stigit med totalt 345 miljoner sedan den första budgeten lades är något som delar partierna i fullmäktige. Vid det senaste kommunbeslutet reserverade sig den borgerliga alliansen med hänvisning till de kraftigt ökade kostnaderna.

Förhoppningen från Stockholms stad är att en nyinvigning av Östermalmshallen kan ske någon gång under 2020.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se