Brf i Engelberts lyxbygge hotas av räntesmocka
Bild: Laurian Ghinitoiu

Brf i Engelberts lyxbygge hotas av räntesmocka

Ekonomi

10 maj 2023

Bostadsrättsföreningen Innovationen i Osar Properties lyxbygge Norra Tornet i Stockholm hotas nu av en rejäl räntesmocka. Lånekostnaderna har ökat med 245 procent på bara 15 månader.

Trots betydande ökningar av räntorna bostadsrättsföreningen valt att inte justera sina avgifter. Denna beslutsgång fick experter att varna för att chockhöjningar kan följa i framtiden. Detta rapporterades i tisdagens upplaga av Dagens Industri.

Bostadsrättsföreningar i fastigheter som är relativt nybyggda har ofta högre belåning, vilket betyder att de kan drabbas hårdare av eventuella höjningar av räntan. Ett exempel på detta är bostadsrättsföreningen Innovationen, som äger det ena av de två välkända Norra Tornen.

Enligt föreningens årsredovisning uppgick Innovationens lån till 248 miljoner kronor vid slutet av 2021. Vid den tiden låg den genomsnittliga räntan på 0,73 procent, vilket innebar en årlig räntekostnad för lånen på 1,8 miljoner kronor.

Siffrorna kan jämföras med de uppdaterade siffror för lånen som publicerades på föreningens hemsida tidigare i våras. Där framgår det att Innovationens lån uppgick till 237 miljoner kronor per den sista mars, 11 miljoner mindre än vid utgången av 2021. Snitträntan låg samtidigt på 2,64 procent, viljet motsvarar en årlig räntekostnad på 6,3 miljoner kronor.

Trots genomförda amorteringar innebär detta at föreningen fått se sina räntekostnader öka med 245 procent på bara 15 månader.

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se