Bostadsrätter ska lyfta utsatt område Foto: Wikipedia

Bostadsrätter ska lyfta utsatt område

Stadsutveckling

13 april 2018

Det var 40 år sedan sist, men nu byggs det nya bostäder i ett av Göteborgs utsatta områden. Den här gången blir det bostadsrätter.

På onsdag 18 april tar kommunala Egnahemsbolaget det första spadtaget för nya bostäder i Lövgärdet i Göteborg. Det  blir första gången på 40 år som det byggs nytt i området.

Lövgärdet uppfördes som det sista av Göteborgs miljonprogramsområden och stod klart i slutet av 1970-talet, men den här gången blir det dock inga hyresrätter.

Istället kommer det byggas tre hus med 66 bostadsrätter i storlekarna 2–4 rum och kök, samtliga med balkong.

– Att äga sin egen bostad är en dröm som lever i högsta grad i Lövgärdet. Nu gör vi den verklig för flera, säger bolagets vd Mikael Dolietis.

Husen blir sex våningar och är så kallade kombohus vilket innebär att de är prispressade och samtidigt miljövänliga och med hög standard. Försäljningen startar i höst och de första nya ägarna flyttar in under 2019.

– All forskning visar att bostadsområden mår bäst av blandade boendeformer. En viktig del i vårt uppdrag är att öka mångfalden i områden som domineras av en enda upplåtelseform. På sikt gör det Göteborg till en mindre segregerad stad för alla invånares bästa, säger Dolietis.

I dag ligger området på polisens lista över utsatta områden och har under åren dragits med sociala och ekonomiska problem. Det har även drabbats av brottslighet och så sent som förra året sköts en lärarvikare till döds på öppen gata utanför den skola han jobbade på. Ett brott som fortfarande är ouppklarat.

Detta till trots tror Egnahemsbolaget att en satsning är viktig i området.

– Bilden i media är ofta negativ, men faktum är att många stortrivs i Lövgärdet och gärna vill bo kvar. Nu ger vi dem en möjlighet att inleda sin bostadskarriär här, säger Annika Mayer, marknads- och försäljningschef på Egnahemsbolaget.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se