Bostadsrätter: Blekinge och Tidaholm i topp Fastighetsbyrån kan, med hjälp av siffror från Svensk mäklarstatistik, visa att priserna för bostadsrätter stigit med 22 procent på riksnivå men att skillnaden mellan olika delar av landet är stor.

Bostadsrätter: Blekinge och Tidaholm i topp

Bostäder

24 september 2021

Enligt en ny rapport från Fastighetsbyrån är Blekinge och Tidaholm vinnare på bostadsrättsmarknaden de senaste fem åren.

Pandemin har satt ordentlig fart på bostadsrättsmarknaden. Fler objekt har sålts och priserna har stigit kraftigt på de flesta håll i landet. Men hur ser det ut om man tittar på en femårsperiod?

Fastighetsbyrån kan, med hjälp av siffror från Svensk mäklarstatistik, visa att priserna stigit med 22 procent på riksnivå men att skillnaden mellan olika delar av landet är stor.

I Blekinge steg priserna med hela 54 procent vilket är mest i landet. Lika het har marknaden inte varit i Kronoberg som hamnar längst ner på listan med en ökning på 8 procent.

Sett till värdeökning i kronor toppar Skåne listan med en ökning på 713 350 kronor i snitt – nära 12 000 kronor i månaden.

Tittar man enbart på det senaste året har priserna på riksnivå stigit med 13 procent.

– Utvecklingen under pandemin har förvånat de flesta och vi kan nu se att prisuppgången de senaste tolv månaderna står för över hälften av prisuppgången på fem år. Ett trendbrott är också att Stockholm och Göteborg inte står för de största värdeökningarna, varken procentuellt eller i kronor. Höga priser och pandemin har bidragit till att färre har centrala lägen i storstäderna högt upp på önskelistan, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Så skiljer sig prisutvecklingen i landet

I Blekinge har alltså bostadsrättspriserna över fem år stigit med hela 54 procent de senaste fem åren vilken är den kraftigaste prisutvecklingen av alla län i landet.

Näst mest har priserna stigit i Skåne, 47 procent, följt av Värmland, Jämtland och Dalarna där priserna stigit med 46 procent.

Svagast prisutveckling har det varit i Kronoberg där priserna ökat med blygsamma 8 procent.

Vid analys av värdeökning i kronor har Stockholms län historiskt sett ofta toppat listan men nu syns de största värdeökningarna i andra delar av landet.

Skåne har den största prisökningen, 713 350 kronor på fem år vilket är nära 12 000 kronor i månaden.

På andra plats kommer Halland, 699 329 kronor följt av Jämtland, 665 010 kronor, och Gotland 633 082 kronor.

Nära 200 procentig ökning i Tidaholm

Bland landets kommuner har Tidaholm haft störst prisökning de senaste fem åren.

Priserna har stigit med hela 197 procent. Tvåa på listan kommer Bromölla, 168 procent, följt av Bjuv, 139 procent, och Falköping, 132 procent.

I andra änden av listan hamnar Kramfors, där priserna sjunkit med hela 66 procent.

Älvdalen är den kommun i landet där priserna stigit mest räknat i kronor, hela 1 543 790, viket innebär en ökning med över 25 000 kr i månaden över en femårsperiod.

Näst mest har priserna stigit i Vellinge, 1 386 463 kronor, följt av Härjedalen, 1 135 508 kronor.

– Det är otroligt kul att se att Älvdalen haft den största värdeökningen i kronor av alla kommuner i landet. Den absolut största faktorn bakom ökningen som vi kan se är att det är bostadsrätter i fritidshusform, främst i fjällvärlden som dragit upp priserna. Vi ser även ett fortsatt högt intresse för att köpa den här typen av bostäder framöver också, säger Mikael Olson, Franchisetagare på Fastighetsbyrån i Mora, Orsa och Älvdalen.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se