Bert Karlsson stäms på 22 miljoner Bert Karlsson, vd, Jokarjo. Foto: Creative Commons

Bert Karlsson stäms på 22 miljoner

Ekonomi

12 januari 2018

Efter ett avslutat hyresavtal stäms nu entreprenören på mångmiljonbelopp: – Det här är trams, säger Bert Karlsson till World in Property.

 

Det är Bert Karlssons bolag Jokarjo som efter ett bråk med en bostadsrättsförening nu riskerar att få betala 22 miljoner i ett skadestånd. Anledningen till stämningen är att bolaget hyrt 49 lägenheter, sju stugor och flera andra byggnader av nämnda bostadsrättsförening som ligger i Strömstad.

Enligt föreningen som äger byggnaderna har anläggningen utsatts för "onormalt omfattande slitage" och skadegörelse.

Av de 22 miljonerna som ligger i kravet ska elva vara för själva skadorna och resten av miljonerna ska ses som ränta för den tid som anläggningen inte kan användas.

"Det här är trams"

Föreningen har lämnat in sin stämning till Skaraborgs tingsrätt, men än så länge är Bert Karlsson inte orolig. Han tror inte att de kommer att få rätt.

– Det här är trams. Vi har inte lämnat den här fastigheten i något sämre skick än någon annan fastighet så det här kommer inte bli några problem. För att stämma någon måste det finnas bevis och eftersom vi inte gjort något fel så finns det inget som talar för att de får rätt, säger han till World in Property.

Entreprenören menar samtidigt att det i avtalen med Migrationsverket tydligt står att det är myndigheten som ska stå för eventuella skador på hyrda lokaler. 

– Eftersom Migrationsverket erbjuder två miljoner kronor och föreningen tycker att detta är för lite har de nu vänt sig mot oss vilket egentligen är fel. Det är Migrationsverket som ska stå för sådana här kostnader och kanske, om de har tur, kan de få upp ersättningen till tre miljoner, men att de skulle vilja ha 22 miljoner är en uppskattning om kan tolkas som ett skämt. Det är ett alldeles för högt krav, konstaterar han.

"Rimligt krav"

Leif Isaksson, styrelseledamot i föreningen, tillbakavisar kritiken. Enligt honom har bland annat stora fuktskador, fördärvad inredning, förstörda golv och omfattande klotter tillkommit under ett och ett halvt år med Jokarjo som hyresgäst.

– Ska det återställas till ursprungligt skick kommer man upp i de här kostnaderna, säger Isaksson till TT.

Det är inte första gången som Bert Karlssons bolag är inblandat i liknande bråk. Jokarjo, som 2016 gjorde en vinst på drygt 122 miljoner kronor, har tidigare stämts på miljonbelopp bland annat gällande en gård utanför Mariestad och ett församlingshus utanför Uppsala.

– Det kommer att hända fler gånger, det kan vi inte göra någonting åt, säger Karlsson till TT.

Av Jens Bornemann/TT & Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se