Bert Karlsson köper in sig i Ilija Batljans bolag
Ilija Batljan, vd, SBB och Bert Karlsson, entreprenör.

Bert Karlsson köper in sig i Ilija Batljans bolag

 

19 september 2016

När SBB gör nyemission är Bert Karlsson där med plånboken. - Ilija kommer att bli en av de största aktörerna i fastighetsbranschen och då vill jag vara med på tåget, säger entreprenören till World In Property.

 

För några veckor sedan kunde World In Property publicera en intervju med Ilija Batljan där han avslöjade att hans företag SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, siktar på börsen inom ett år.

- De flesta av våra aktieägare just nu är från fastighetsbranschen och i viss mån finansbranschen, men vi kommer så småningom att ta in pengar från publika investerare. Så därför räknar vi med att börsnoteras inom 12 månader. För oss är det så klart bra att gå in på börsen för att få in pengar, men jag vill också att människor ska kunna köpa aktier till sina barn i mitt företag och veta att det här bolaget kommer att gå bra och att vi jobbar för förbättring av samhället. Det här är långsiktighet. Jag kommer aldrig att sälja mina aktier eftersom jag tror så mycket på det här, sa han i samband med den intervjun.

Nyemission på en miljard

Enligt uppgifter vill nu Ilija Batljan göra en nyemission på en miljard kronor för att stärka kapitalet i företaget. En av dom som vill gå in som delägare är entreprenören Bert Karlsson.

Hur mycket han kommer att köpa in sig i SBB med vill han inte avslöja:

- Jag är väldigt intresserad av Ilija och det han gör. Hans företag växer hela tiden och han är den nya mogulen i fastighetsbranschen i Sverige i dag. Han kommer bli en av de absolut största aktörerna i det här landet och det tåget vill jag absolut inte missa, säger Karlsson.

SBB:s resa har gått från 0 till 100 på bara några månader. Sedan starten i början av året har bolaget hittills lagt sig till med ett fastighetsbestånd värt över 2 miljarder kronor och enligt vd:n själv är det bara början.

- Jag kan säga så här: Inom fyra till fem år kommer vi att ha fastigheter till ett värde av 20-25 miljarder. Det är vårt mål och det kommer vi nå, har Ilija Batljan tidigare sagt.

Kompetent och stabil

En anledning till att SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, ökat mycket på kort tid beror på att de satsar hårt på sin nisch och har en tydlig linje i fastighetsförvärv.

- Det var jag som myntade det ordet, samhällsfastigheter, och tyvärr ser inte så många att det finns en win win situation i att äga den typen av fastigheter. Det är viktigt både för oss som företag, men också för samhället. Det gäller att vara långsiktig och inte göra som många andra och bara vänta på att kontraktet ska gå ut så det går att omförhandla. Här gäller det att ha långa kontrakt och vara tålmodig, har Ilija Batljan konstaterat.

Och Bert är inte förvånad över att det gå bra för SBB:

- Ilija har tagit med sig all sin kompetens från sin tid i politiken och enligt mig är han väldigt stabil.

Exakt när nyemissionen kommer att ske är i skrivande stund oklart, och SBB är tystlåtna kring detaljerna:

- Jag kommenterar aldrig blivande eller nuvarande delägare i företaget. Det här är en process som pågår och som jag sa sist så ska vi börsnoteras om 12 månader och hur arbetet fram tills dess ser ut vill jag inte uttala mig om, säger Ilija Batljan till World In Property. 

Av Jesper Lögdahl

Faktaruta

Vill du höra mer av Bert Karlsson? Då har du möjligheten att göra det nästa år under några av World In Propertys seminariedagar i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

På samtliga orter kommer även talarna Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia vid Chalmers och Per Lange, inspiratör, att medverka.

Läs mer nedan och anmäls dig redan nu!

"WORLD IN PROPERTY DAGEN MALMÖ: 156 MILJARDER I UTVECKLINGSPOTENTIAL" - 19/1 2017 - läs mer och anmäl dig här.

"WORLD IN PROPERTY DAGEN STOCKHOLM: INVESTERINGAR OM 980 MILJARDER" - 26/1 2017    - läs mer och anmäl dig här.

"WORLD IN PROPERTY DAGEN GÖTEBORG: BOSTÄDER FÖR 400 MILJARDER DE KOMMANDE 20 ÅREN" - 9/2 2017 - läs mer och anmäl dig här.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se