Batljan storköper efter oenigt kommunbeslut
Ilija Batljan, vd, SBB. Foto: SBB

Batljan storköper efter oenigt kommunbeslut

Transaktion

30 januari 2018

Nu har SBB sex månader på sig att hitta en lösning för arenabygget. Annars hävs köpet och tillbaka till kommunen.

 

På måndagens sammanträde godkände kommunfullmäktige i Uppsala att kommunen köper, för att omedelbart sälja vidare, det bolag som ska driva projektet Uppsala Event Center vidare mot ett genomförande i Gränby.

Ny ägare blir Ilija Batljan och hans Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB som också långsiktigt ska äga och förvalta anläggningen.

– Samhällsbyggnadsbolaget och Uppsala kommun inleder ett långsiktigt samarbete med syfte att förverkliga en viktig mötesplats för idrotten, forskningen och kulturen. En mötesplats som kommer att bidra till ett starkare föreningsliv, människors hälsa och integration. Särskilt viktigt är detta för barn och ungdomar och deras möjligheter till en aktiv fritid, säger Batlijan i ett uttalande.

Stort behov

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB är sedan tidigare engagerad i projektet och tecknade i december 2016 ett intentionsavtal om att äga arenan när den står färdig. Som ny ägare till arenabolaget tar de nu också över uppdraget att hitta en operatör för arenan och få till stånd de övriga avtal som krävs för bygget ska kunna sätta igång.

– Vi ser ett stort behov av en ny arena för ishockey, andra sporter och stora evenemang, och Uppsalaborna har redan väntat länge på en sådan anläggning. Från kommunens sida är vi glada att kunna medverka till en lösning som kan driva satsningen framåt mot ett förverkligande, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

En klausul i avtalet ger SBB sex månader att hitta en trovärdig lösning för arenabygget, annars går köpet tillbaka till kommunen. Datum för det är satt till den 31 juli.

–  SBB måste ta fram en plan för bygge och finansiering, och en operatör som ska driva anläggningen. Kommunen ska godkänna allt innan bolaget får uppdraget att bygga, säger kommunalrådet Erik Pelling (s) till UNT.

Oenigt beslut

Det har inte varit samstämmighet kring försäljningen bland Uppsalas toppolitiker. Under gårdagens kommunfullmäktige röstade båda Vänstern och Miljöpartert mot förslaget att sälja till SBB.

Främst för att de anser att kommunen bör satsa på en ishall för hockeylaget Almtuna IS och lagets ungdomsverksamhet.

– Vill det privata näringslivet bygga en arena så är jag inte emot. Men det är inget som kommunen ska satsa på, konstarerar kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (v).

Liberalerna och Sverigedemokraterna var också skeptiska till upplägget, men det handlade mer om att de inte vill sälja innan de vet att SBB verkligen kommer att bygga arenan.

– Hade SBB velat förverkliga det här så hade de kunnat köpa bolaget själva, så varför den här konstruktionen? Vi måste ha rådighet över frågan så att vi kan ta fram en plan B om projektet inte blir av, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (l) till UNT.

Lång väntan

Nu är dock affären ett faktum och en lång planeringsprocess är till ända. Tankarna på att uppföra en arena i Gränby inleddes redan tidigt på 2000-talet. Även om multiarenan ska ägas av SBB har kommunen lovat att satsa 150 miljoner kronor samt att de kommer att hyra in sig i anläggningen för att skapa utrymme för föreningslivet. Detta upplägg har gransakts och godkänts av EU-kommissionen.

Uppsala kommun har efter tidigare beslut i kommunfullmäktige gett sammanlagt förskott på 30 miljoner kronor till projektet, vilket innebär att det finns ett kvarstående bidrag på 120 miljoner kronor för genomförandet av evenemangsarenan.

Av Redaktionen

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se