Batljan miljardköper i Heba och ökar i Entra

Batljan miljardköper i Heba och ökar i Entra

Transaktion

9 mars 2021

Ilija Batljans friska shoppinghumör håller i sig. SBB har nu köpt för 1,8 miljarder kronor i Heba samt ökat innehavet i Entra till fem procent.

SBB har köpt en stor post B-aktier i Heba och äger därmed 20,6 procent av kapitalet och 11 procent av rösterna i bolaget. Den nu förvärvade aktieposten är värd cirka 1,8 miljarder kronor.

Heba satsar offensivt på att växa som utvecklare, ägare och förvaltare av bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen.

– Det är positivt för oss att en stor aktör som SBB uppskattar det vi gör och tror på oss som bolag. Att SBB blir en av de större ägarna i Heba ser vi som ett kvitto på att vi gör ett gott arbete, menar Hebas VD Patrik Emanuelsson.

– Heba är ett väldigt fint och stabilt bolag med fantastiska tillgångar som vi känner oss trygga med att investera vår överlikviditet i, säger SBBs VD Ilija Batljan.

Hebas inriktning stämmer väl överens med SBBs och frågan är hur Batljan tänker framåt – om SBB avser att öka innehavet i bolaget ytterligare och om en plan på uppköp ligger runt hörnet. World in Property har sökt Batljan för en kommentar men inte fått svar på frågan.

Flaggar i Entra

Samtidigt med storköpet av aktier i Heba passade SBB på att öka innehavet i norska Entra – bolaget man misslyckades att köpa upp efter för liten accept av lagt bud.

Enligt gårdagens flaggningsmeddelande köpte SBB på måndagsförmiddagen 40 000 aktier i Entra. Därmed äger SBB cirka 9,1 miljoner aktier, motsvarande fem procent av kapital och röster i Entra. En liten affär i det stora hela för SBB – måndagens Entra-köp kostade ungefär 7,2 miljoner norska kronor då kursen låg kring 181 norska kronor vid köptillfället.

Entras aktie steg senare under dagen och stängde igår på 182 norska kronor.

"Batljans köpräder väcker frågor"

Batljans köpiver under 2020 och 2021 och Heba-affären väcker dock farhågor hos DI:s Magnus Degel. Han tog igår eftermiddag upp ämnet i sin krönika:

”Ilija Batljans och SBB:s köpräder i konkurrerande fastighetsbolag väcker frågor. Det är märkligt att SBB köper in sig i Heba istället för att köpa tillbaka egna aktier – särskilt då Ilija Batljan inte drar sig för att offentligt påtala att SBB-aktien är attraktivt värderad.”

Förutom de stora uppköpen av Sveafastigheter och Offentliga Hus under senare delen av 2020 har SBB köpt in sig i flera olika bolag.

Enligt senaste årsredovisningen utgörs de största innehaven – förutom Offentliga Hus – av KlaraBo Förvaltning, Genova Holding och Offentlig Eiendom AS. SBB:s engagemang i intressebolag och joint ventures består dels av en ägarandel samt i vissa fall finansiering till bolagen. Vid årsskiftet uppgick andelar i intressebolag och joint ventures till nästan 2,9 miljarder kronor – en ökning med två miljarder under året.

Stora privata förvärv

Dessutom har Batljan själv varit synnerligen aktiv aktieköpare inom fastighetssektorn. För ett knappt år sedan köpte han till exempel 2,7 miljoner aktier i Nyfosa, motsvarande 1,5 procent av aktierna. I november ökade han sitt innehav i Kungsleden och blev då näst största ägare efter Gösta Welandson.

Batljan är även största ägare i Odd Molly och har mindre innehav i Nyfosa och Fastpartner.

För en vecka sedan visade han sin starka tro på sitt SBB genom att köpa ytterligare 562 385 B-aktier för 14,8 miljoner kronor.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se