Batljan köper aktier för 47 mkr i SBB Ilija Batljan fortsätter att expandera sitt innehav i SBB. Samtidigt tillbakavisar han kritik om att SBB:s affärsmodell blir dyr för skattebetalarna.

Batljan köper aktier för 47 mkr i SBB

Ekonomi

20 augusti 2021

SBB:s VD Ilija Batljan späder på sitt innehav i bolaget med ytterligare en miljon B-aktier till ett inköpspris om 47,2 miljoner kronor. 

Förvärvet gjorde i förrgår via bolaget Ilija Batljan Invest, enligt Finansinspektionens insynsregister.

De en miljon aktierna köptes på Nasdaq Stockholm till kursen 47,22 kronor per aktie, alltså en affär på 47,2 miljoner kronor.  

Ilija Batljan äger nu äger aktier i SBB till ett värde av drygt 6,1 miljarder kronor.

Batljan är den enskilt största ägaren i SBB, med en ägarandel om 7,91 procent av kapitalet och 31,47 procent av rösterna.

För år 2020 blev SBB:s  vinst  9,1 miljarder kronor, och vid halvårsskiftet i år var värdet på bolagets fastigheter drygt 116 miljarder kronor.

I Dagens Nyheter har det de senaste dagarna framförts kritik mot SBB:s affärsmodell inom social infrastruktur, som enligt kritiska röster blir dyr för skattebetalarna. På 30 års sikt kan hyresmodellen dubblera skattebetalarnas nota, enligt experter som citeras av DN.

Ilija Batljan, tidigare själv s-politiker, har avfärdat kritiken som politiskt utspel, och menar att makten ligger hos SBB:s kunder.

– Vi levererar en tjänst som kommunen själv bestämmer om de vill upphandla, säger Ilija Batljan till DN.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se