Barnen fick lyxlägenheter - nu får vd:n gå

Barnen fick lyxlägenheter - nu får vd:n gå

Ekonomi

14 september 2017

Bolagets hyresrätter delades ut till familj och vänner utan styrelsen medgivande. Nu har han tvingats säga upp sig.

 

Torbjörn Callvik började som vd för Brandkontoret under 2012 och under den tiden har han vid flera tillfällen gått emot bolagets policy och delat ut bostäder både till sina barn och vänner, men även till anställdas släktingar.

Totalt har han gett bort över 20 stycken lägenheter varav en gick till honom själv. Callvik såldes sin villa utanför Stockholms för att flytta in i en av bolagets exklusiva takvåningar på Östermalm som renoverades för 700 000 kronor strax innan inflyttning.

Hyresrätt till styrelseproffs

Han har även gett bort en attraktiv hyresrätt till styrelseproffset Caroline af Ugglas, rapporterar Aftonbladet. Detta som en, enligt Callvik, gentjänst för att hon tipsat honom om bra aktieaffärer.

Strax efter detta fick Callvik en styrelsepost i AMF där af Ugglas också har en plats.

Styrelsen i Brandkontoret menar att det inte på något sätt är en olaglig handling av Callvik, men en ytterst olämplig som skadar bolaget.

– Om vi nu ska gå in på Torbjörn så bör man om man är vd i bolaget ta upp det med styrelsen innan man hyr ut till sina egna barn, säger Jan Ellström, ordförande i Brandkontoret till Aftonbladet.

Miljoner i avgångsvederlag

Bolaget har nu ändrat sina rutiner efter det inträffade och kommer enbart hyra ut till befintliga hyresgäster samt personal och lämna resten till bostadsförmedlingen.

Enligt officiella uppgifter avgick Callvik själv från sin tjänst så sent som i måndags och ersattes som vd av Hans Benndorf, tidigare ordförande i bolaget.

Dock får han ett avgångsvederlag på 12 månadslöner vilket bara ges av bolaget i samband med uppsägning, enligt bolagets årsredovisning. Totalt får han 2,3 miljoner kronor.

Brandkontoret äger över 500 bostäder och 160 kontors- och butikslokaler runt om i Stockholm. Fastigheterna ligger i exklusiva områden innanför tullarna.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se