Balders och SBB:s bolag satsar på cirkulär ekonomi
Snart kan privatpersoner använda iBoxens leveransboxar i sitt närområde för att byta, förvara, låna eller sälja begagnade varor.

Balders och SBB:s bolag satsar på cirkulär ekonomi

Ekonomi

10 december 2021

Nu satsar Balders och SBB:s samägda bolag på ett nytt koncept för cirkluär ekonomi.

Snart kan privatpersoner använda iBoxens leveransboxar i sitt närområde för att byta, förvara, låna eller sälja begagnade varor.

I ett nästa steg kommer iBoxen göra det möjligt för alla second hand-aktörer att använda infrastrukturen, både lokalt och nationellt, för att främja en cirkulär ekonomi. Betalningstransaktionerna kommer att ske med Swish.

Bakom iBoxen står Balder och SBB som grundare och ägare.

– Vi vill väldigt gärna bidra till att varor får en längre livslängd, säger Tim Jörnsen, vd för iBoxen.

Under januari 2022 kommer iBoxen öppna upp möjligheten att använda leveransboxarna för byten, lån och handel mellan privatpersoner. iBoxens cirka 600 leveransboxar står utomhus och finns idag i; Storstockholm, Storgöteborg, Norrköping, Malmö, Helsingborg, Lund och Karlstad.

Just nu används boxarna till att hämta e-handlade paket. Men snart kan boxarna även användas till att exempelvis låna ut verktyg till grannar, lämna nycklar till hantverkare eller sälja sådant du inte längre behöver. Idag finns ingen liknande lösning.

– Vi har en lokal, tillgänglig och säker infrastruktur med leveransboxar som kan göra livet enklare för dem som har en box i sitt kvarter och som kan ersätta det fysiska mötet. Dessutom vill vi väldigt gärna bidra till att varor får en längre livslängd, säger Tim Jörnsen, vd på iBoxen.

Rent praktiskt köper man plats i en leveransbox via iBoxens app. Mottagaren, det vill säga den som ska hämta det som finns i boxen, legitimerar sig via Mobilt BankID för att öppna luckan. Swish kommer att användas som betallösning.

– Precis som Swish bygger iBoxen på en infrastruktur där de agerar som en neutral plattformsaktör. Att Swish som betalsätt kan bidra till att fler ägare byter varor på ett mer hållbart sätt känns riktigt bra. iBoxen är ett klockrent exempel på en aktör som skapar innovativa lösningar via Swish plattform in till sin egen, säger Anders Edlund, Chief Product Officer på Swish.

Under år 2022 kommer iBoxens leveransboxar att finnas i minst 15 av Sveriges största städer.

Bolaget investerar stort med målet att alla Sveriges 4,7 miljoner hushåll - i såväl landsbygd som stad.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se