Bakslag för krisdrabbat bolag Hans Sandén, vd, Prime Living. Foto: Prime Living

Bakslag för krisdrabbat bolag

Ekonomi

18 december 2018

Aktien handelsstoppades under gårdagen. Det blev ytterligare ett bakslag för problemdrabbade Prime Living. Nu berättar vd:n om den svåra situationen.

Under de senaste åren har Prime Living dragits med stora problem. Bland annat visade det sig att flera av bolagets bostadsprojekt var undermåliga. Under sommaren 2017 uppdagades det att bostäder som upprättats i Tynnered i västra Göteborg hade svåra mögel- och fuktskador.

Detta kom bara något år efter att liknande problem uppstått i bolagets modulbostäder i Lund. Miljömyndigheten gick sedermera in och beslutade om nyttjandeförbud för i första hand 17 lägenheter i staden.

Flera avhopp

Under hösten förra året drabbades bolaget även av en mängd avhopp från bolagets toppostioner. Det började med att vd Ingvor Sundbom lämnade sin tjänst efter bara några månader. HR-chefen Caroline Sundmalm valde i samband med det också att lämna sin tjänst. Och den tilltänkte finanschefen, Erik Ranje, som skulle börja i bolaget den 5 oktober bestämde sig sent för att tacka nej till sitt nya jobb.

I augusti i år tillträdde Hans Sandén som vd i bolaget och han har tillsammans med den nya styrelsen försökt få rätsida på problemen som förföljt Prime Living.

Mot bakgrund av de kvalitétsbrister som uppdagats fattades beslutet att genomföra oberoende besiktningar och efter att flertalet brister identifierats så avsatte bolaget 50 miljoner i bokslutet för att åtgärda problemen.

Gamla synder

För World in Property menar Sandén att bolaget i dag ligger i händerna på dåliga beslut tagna av den tidigare ledningen.

– Det är gamla försyndelser som skapat den här situationen. Dessa hände före nuvarande styrelse och ledning tillträtt.

Under gårdagen kom det senaste bakslaget för bolaget då deras aktie handelsstoppades efter att den rusat 144 procent. Kursen gick upp med över 4.60 kronor och landade innan stoppet på 7.90 kronor. Totalt bytte 46 724 ägare under måndagen och den dagshögsta kursen låg på var 8.88 kronor.

Efter börsens öppning i dag, tisdag, har aktien gått ner 9 procent och ligger kring 6.10 kronor.

– Kursen gick upp kraftigt under tunn handel, men jag vet inte varför den stoppades, menar Sandén.

Oklar lösning

Den likvida situationen i bolaget är hårt pressad framförallt på grund av kostnadsöverdrag i deras Spångaprojekt. För att försöka få skutan på rätt köl frös bolaget nyligen utdelningen på sina aktier och de förhandlar nu om en ekonomisk lösning.

Bland annat tittar bolaget på en stor försäljning där de vill avyttra fastigheterna Karlstad Kornetten, Sollentuna Sjöstjärnan och Göteborg/Gitarren till ett totalt värde av 120 miljoner. Pengar som skulle komma väl till pass för att stabilisera ekonomin.

Hur förhandlingarna går är oklart och Sandén vill inte avslöja något i dagsläget, men bolagets tidigare förhoppning är att detta ska vara löst innan årsskiftet.

– Jag kan inte besvara hur det går i denna fråga på grund av börsens regler. Jag kan heller inte av den anledning säga vad det finns för planer för bolaget om den affären inte går igenom.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se