Både lönsamt och hållbart
Andreas Stranne, skatterådgivare på PwC Sverige.

Både lönsamt och hållbart

Krönika

24 augusti 2023

Andreas Stranne, skatterådgivare på PwC Sverige, om samarbete som en del av ett lönsamt och hållbart företagande inom fastighetsbranschen.

Alla är nog överens om att schyssta och tydliga regler och lagar är en grundförutsättning för att kunna driva företag. På det området finns det såklart delar som kan förbättras men här tänker jag ta upp samarbete som en nyckel för uthålliga och stabilt lönsamma företag. I dagens konjunkturläge tror jag att samarbeten är avgörande för att lyckas. I flera av de undersökningar vi på PwC gjort bland företagare är det många som trycker på just vikten av samarbeten och nätverk för att utveckla sina företag. En del i den utvecklingen handlar om att ställa om. I vår stora vd-undersökning som kom i början av året uppgav 36 procent av vd:arna i fastighetsbranschen att deras verksamhet bara kommer vara framgångsrik i max tio år till med nuvarande inriktning. Tio år? Det går fort och för att dessa företag ska kunna finnas kvar för kommande generationer behöver förändringsarbetet sättas igång eller skalas upp nu.

Men jag har tillförsikt. I mitt arbete på PwC som rådgivare till entreprenörer och ägarledda företag möter jag många drivna företagsledare som är väldigt innovativa och har förmåga att se runt hörnet vad gäller framtida kundbehov och sätt att bygga lönsamhet. Jag tror att de företag som kan fokusera på att både skapa intäkter för att kunna växa och attrahera kunder och medarbetare för att de ska fortsätta vilja göra affärer med eller arbeta för företaget är de som kommer ha en långsiktig hållbar lönsamhet. Och att nätverka.

Hitta företag, i din eller en annan bransch, av olika storlek och fas i tillväxtresan att inspireras och lära av samt samarbeta med. Inte minst gäller det mellan start ups och företag som kommit längre på tillväxtresan. Båda har mycket att bidra med till varandra.

Lära av andra fick jag själv möjlighet till under årets Almedalsvecka. Så mycket kunskap och ett fantastiskt tillfälle att nätverka, både inom mitt eget kompetensområde men framför allt, att möta de som har en helt annan historia, erfarenhet och bakgrund än jag. Jag “hann” även med att, tillsammans med min kollega My Lidén, hålla i ett seminarium om företagande där en av punkterna vi diskuterade var samarbete. Trots att alla i panelen jobbade med företag hade vi olika infallsvinklar och svar på vad och varför man ska samarbeta. Det är magi - att olika perspektiv får möjlighet att mötas, bolla sina tankar och idéer som kan smälta samman till en vassare helhet. Aldrig har uttrycket 1 + 1 = 3 känts mer rätt!

Jag var alltså full av energi och nya idéer efter detta. Utmaningen var att inte tappa bort detta under semestern. Visst, jag lät det ligga och vila men nu när jag kom tillbaka bestämde jag mig för att fokusera på några av de saker jag tog med mig:

  • Ensam är inte stark, tillsammans gör vi varandra och företag bättre.
  • Vara nyfiken på andra och våga mig ut på okänt vatten.
  • Utmana sätt att se på saker - halvfullt/halvtomt, problem/möjlighet etcetera.
  • Omställning och utveckling är inget vi kan skjuta upp. Resan har redan börjat men det är aldrig för sent att kliva på, ju tidigare desto bättre - välkommen ombord!

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se