Previous Next

Avtalet för storbygget föll på NCC

Stadsutveckling

20 augusti 2018

Nu ska bolaget bygga ett sex våningar högt kulturhus åt kommunen. Projektet ska vara klart under våren 2021.

 

NCC ska bygga ett kulturkvarter i Örebro som bland annat ska inrymma ett stadsbibliotek och en kulturskola. Uppdragsgivare är det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten Fastigheter AB och projektet är en totalentreprenad i partnering.

– Kulturkvarteret ska vara en mötesplats för alla och är en djärv framtidssatsning för Örebro utifrån ett tillväxt- och attraktionsperspektiv. I det arbetet är det oerhört viktigt att entreprenören har tillräcklig kraft och metoder som är till gagn för projektet. Det fann vi i NCC som också hade det bästa utfallet i vår upphandling, säger Jeanette Berggren, vd på Örebroporten.

Uppdraget är en totalentreprenad i partnering, en samarbetsform där bägge parter från start bidrar med kunskap och erfarenheter för projektets bästa i fokus. Sedan slutet av 2017 har parterna tillsammans planerat och projekterat och nu enats om byggnationen och slutgiltigt utseende.

– Det här är ett jätteintressant projekt i ett centralt läge i Örebro. Det är mycket tillfredsställande att se hur starkt Örebroporten har värderat vårt erbjudande med en digitaliserad byggprocess, genomtänkta logistiska lösningar och en stark organisation. Tillsammans genomför vi nu ett projekt som kommer att ge Örebroarna stort värde över lång tid, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

Kulturkvarteret blir en byggnad på 14 000 kvadratmeter fördelat på sex våningar. I huset kommer det bland annat byggas ett nytt stadsbibliotek, en aula, en kulturskola med till exempel annat dans- och musiksalar I entréplanet kommer en stor multiscen att rymmas med en flexibel scen och skjutbara läktare för till exempel repetitioner, konserter och föreläsningar.

Byggnaden kommer miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad 3.0 nivå Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god ventilation och bra materialval. Projektet kommer också genomföras med många digitala verktyg så som Virtual Reality och helt digitala byggritningar. Parterna ska tillsammans även utveckla en digital förvaltningsmodell för kvarteret. Kulturkvarteret har ritats av Wingårdhs arkitekter.

Byggstart sker under hösten 2018 och projektet beräknas vara färdigställt under våren 2021. Ordern registreras det tredje kvartalet 2018 i affärsområde NCC Building.

Av Redaktionen

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se