Avgångskrav på Ola Serneke – nu startar utredning

Avgångskrav på Ola Serneke – nu startar utredning

Ekonomi

1 februari 2021

Avslöjandet om Ola Sernekes anonyma inlägg på Avanzas aktieforum har skakat marknaden. Nu krävs hans avgång som vd för Serneke.

Göteborgs-Posten avslöjade i fredags att Sernekes vd Ola Serneke via ett anonymt nätkonto skrivit över 200 inlägg på Avanzas aktiespararforum Placera. Inläggen har till stor del handlat om Serneke-aktien.

Erkänner i pressmeddelande

Ola Serneke har i ett pressmeddelande erkänt att han står bakom det anonyma kontot och publicerat inläggen. I en kommentar skriver han:

"Alla som känner mig vet att jag brinner för mitt bolag, att det engagerar mig dygnets alla timmar och att jag är väldigt mån om att vårt företag och alla våra anställda behandlas rättvist i alla situationer. Detta är också anledningen till att jag deltagit i diskussioner i nämnda forum. Jag är givetvis medveten om de regler som gäller för personer med insyn i bolaget och har varit oerhört noga med att följa dem.”

Sernekes fortsätter sedan med att erkänna att det hela blev fel:

"Min avsikt har varit att bidra till diskussionen med redan känd och relevant information. Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas. Bolaget Sernekes intressen är alltid högst på agendan och ärlighet är ett av våra kärnvärden. Därför vill jag vara öppen med detta.”

Krav på avgång

Men Ola Sernekes förklaringar hjälper inte för att återupprätta hans förtroende, anser blad andar Aktiespararna som kräver hans avgång:

– Ola Serneke måste avgå som VD efter den senaste skandalen, och styrelsen bör ordna det ifall han inte gör det självmant, säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton till Di.

Även den oberoende sparekonomen Claes Hemberg menar i en intervju i Göteborgs-Posten att Ola Serneke måste lämna sin post.

Också Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Göteborgs Tidningens ledarsida, sällar sig till skaran av kritiska röster:

”Oavsett om forumhärjandet visar sig vara kriminellt eller ej har Ola Sernekes hemliga digitala inlägg försatt hela hans livsverk i risk. Det andas sjaskigheter i värsta Göteborgsanda. Ola, du kan bättre.”

Styrelsen utreder

Och nu ska Sernekes styrelse utreda frågan om Ola Sernekes anonyma. Ordförande Jan Johansson avböjer att ge Di någon kommenter angående avgångskraven på Ola Sernekes, men säger följande till tidningen:

Det är å ena sida positivt att han själv och bolaget nu gått ut och berättat om vad som har hänt och att han tar avstånd från det. Samtidigt vill jag tydligt säga att jag självklart inte accepterar att en VD kommenterar bolaget på det här sättet.

Styrelsens utredningen ska klargöra om Ola Serneke i inläggen givit information som varit otillåten eller brutit mot några regler.

Sernekes aktie dök med 5,5 procent under fredagen efter avslöjandet, men återhämtade sig under dagen och stängde inför helgen på minus 1,8 procent.

World in Property har sökt Ola Serneke för en kommentar.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se