Arkitema och Kärnhem vinner markanvisning Foto: Arkitema

Arkitema och Kärnhem vinner markanvisning

Stadsutveckling

16 mars 2018

Bolagen har vunnit markanvisningstävlingen för kvarteret mellan Nobelparken och Brunnshögs torg i Lund.

 

Tävlingsjuryns motivering för vinsten är: ”Navet andas framtid och känns modernt i en unik stadsdel i en innovativ stad. Kvarteret uppvisar bra anspråk mot torg och spårvägshållplats med stark urbanitet och publika lokaler".

– Vår ambition har varit att hitta en gestaltning som är sammanhängande mot staden och blir ett landmärke i Brunnshög, men samtidigt erbjuder en småskalighet och ett myller när man kommer nära, säger Anna Carlsson, arkitekt vid Arkitemas kontor i Malmö.

Navet präglas av en lekfull arkitektur som skapar social hållbarhet och en stark stadskänsla. Kvarteret kommer bestå av 110 lägenheter i olika storlekar och bostadsformer som tillfälliga studios och ett hotellboende, lämpligt till exempel för gästforskare från de närliggande forskningsanläggningarna MAX IV och ESS.

Avgörande i tävlingen har varit de nya lösningar och ambitioner som förslaget visar för sociala möten och optimalt utnyttjande av ytor.

– Konceptet visar på nytänkande inom många områden och bjuder på en fin kombination av att stärka samverkan och gemenskap inom huset och samtidigt bjuda in stadsdelen runtomkring, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden i Lunds kommun.

Byggstart är planerad till slutet av 2019 och bostäderna beräknas stå färdiga 2020-2021.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se