Arkitekturtävling för nytt snömuseum
– Vi vill med tävlingen påminna om något viktigt: vad som just nu sker med vårt klimat. Och presentera nya och moderna idéer för hur man kan bygga hållbart med stålbaserade produkter, säger Tiina Tukia, Head of Marketing & Communications på Ruukkis Building Envelope-avdelning.

Arkitekturtävling för nytt snömuseum

Arkitektur

16 september 2021

Ruukki söker nya idéer till ett snömuseum i finska Rovaniemi via en arkitekttävling.

Ruukki Construction organiserar tävlingen Unbelievable Challenge 2021 för unga och nyutexaminerade arkitekter.

Syftet är att ta fram idéer för utformningen av ett snömuseum i staden Rovaniemi. Tävlingen arrangeras tillsammans med tomten eftersom Rovaniemi är en stad som ligger honom varmt om hjärtat, och han är nu orolig över klimatförändringarna och det krympande snötäcket...

– Tomten skänker en viss magi till tävlingen, men framförallt vill vi påminna människor om något viktigt: vad som just nu sker med vårt klimat. Och presentera nya och moderna idéer för hur man kan bygga hållbart med stålbaserade produkter. Med tävlingen vill vi stötta unga arkitekter i sina yrkesliv, och erbjuda dem en fot in i yrket med praktik. En bransch där vardagen består av ta fram idéer och presentera dem, säger Tiina Tukia, Head of Marketing & Communications på Ruukkis Building Envelope-avdelning.

Ruukki Constructions samarbetspartners i tävlingen är Rovaniemi stad samt arkitektbyråerna WXCA från Polen och Snøhetta från Norge.

Tillsammans delar de ett gemensamt intresse för hållbar utveckling, och önskar i samband med Unbelievable Challenge 2021 visa upp olika produkter, tjänster och möjligheter med fokus på just hållbarhet.

Det tävlingsbidrag som vinner är det förslag som bäst smälter in i omgivningarna med hjälp av Ruukkis hållbara och miljövänliga stålbaserade produkter. Och som visar hur produkterna kan återanvändas och återvinnas i det långa loppet. En presentation kommer slutligen ligga till grund för juryns bedömning av varje bidrag.

Vinnaren i tävlingen kommer, utöver möjligheten att synas och erfarenheten, att erbjudas en sex månader lång praktik på WXCA i Warszawa och 1000 euro i vinstpengar.

Juryn i år består av arkitekterna Eli Synnevåg (Snøhetta), Marta Sękulska-Wrońska (WXCA), Sipi Hintsanen som representant för Rovaniemi stad, vinnare och arkitekt för 2014 års tävling Alexandru Oprita och Jānis Zaharāns som representant för Ruukki.

Den 15 september startar tävlingen och då publiceras reglerna för hur man deltar på www.unbelievablechallenge.com. Tävlingen är öppen för alla invånare i Schengen-länderna.

Färdiga förslag måste skickas in senast den 3 november 2021, varpå finalisterna presenteras den 25 november 2021. Vinnaren tillkännages den 9 december 2021.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se