Arkitekttävling för Nordens högsta hus klar

Arkitekttävling för Nordens högsta hus klar

Stadsutveckling

19 juni 2014

Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) är utsedd att rita Nordens högsta hus. Skyskrapan kommer att uppföras på Lindholmen i Göteborg.

"Höghusbyggnaden ska stå klar till år 2019 och hela området bestående av totalt ca. 200.000 kvm blandstad, skall stå klart till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021", säger Ola Serneke, initiativtagare och VD på Serneke Group AB. "

"Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg", säger Kent Jackson, Design Director på SOM.

Skidmore, Owings & Merrill (SOM) har sitt huvudkontor i Chicago och har ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen. Detta är första gången man ritar något i Norden. Byrån har bland annat ritat Hancock Building i Chicago 1969 (344 meter) och världens högsta byggnad Burj Khalifa 2010 (826 meter).

SOM har kallat sitt förslag Polstjärnan. Enligt juryn är den ”både enkel och intresseskapande i sin formgivning. Med enkla medel varierar byggnaden i både höjd och i sidled med en lek med fasadens material i betong och glas. Det är intresseväckande och intrikat gestaltat.”

För mer om Göteborgs fastighetsmarknad under konferensenGöteborg 2015-2020: 2 miljoner kvm i utvecklingsytor.

Juryns motivering:”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”

Skribent

Martin Gejrot
mg@worldinproperty.se

Källa:

Pressmeddelande SERNEKE, 

För övrig information, kontakta: 

Ola Serneke, VD SERNEKE Group AB, Tel: 0706-24 39 90