Apple-tomt kan stå orörd – till 2046 Foto: Henrik Montgomery/TT

Apple-tomt kan stå orörd – till 2046

Stadsutveckling

27 februari 2019

Tomten i Kungsträdgården i centrala Stockholm som köpts av Apple kan stå orörd till 2046.

Teknikjättens planer på att bygga en flaggskeppsbutik mitt i centrala Stockholm har stött på mycket kritik sedan förslaget presenterades. 2015 betalade Apple 129 miljoner kronor för att komma åt den eftertraktade tomten vid ingången mot Kungsträdgården från Hamngatan.

I oktober 2018, när Alliansen och Miljöpartiet under en presskonferens avslöjade sina planer på hur de skall styra staden de kommande åren, stoppades Apples planer. Erik Slottner (KD), gruppledare i Stadshuset menade att det är helt fel plats för en Apple-butik. 

– Vi ska utveckla Kungsträdgården i stället för att spärra av Kungsträdgården från Hamngatan, sade han då.

Efter att planerna stoppats skall Apple ha försökt sälja tillbaka tomten till Stockholms stad för 179 miljoner kronor – 50 miljoner mer än vad de köpte den för. Stockholms stad surnade till och klargjorde att man inte längre var intresserad, och man har nu hamnat i ett dödläge. 

– Avtalet gäller i 60 år, från 1986 till år 2046. Staden kan inte säga upp det dessförinnan. Detta fungerar ju som ett skydd för tomträttshavaren, säger Anna Näslund, kommunikatör på exploateringskontoret, till tidningen Mitt i.

Apple betalar hyra för marken, oavsett om de använder den eller inte, så vad som kommer hända med tomten återstår att se. 

Av Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se