Anrika Raffinaderiet i Lund blir moderna arbetsplaster Raffinaderiets innegård med växtlighet och bekvämligheter skapar en avslappnande plats där man kan fylla på med ny energi.

Anrika Raffinaderiet i Lund blir moderna arbetsplaster

Ekonomi

4 november 2021

Wihlborgs har påbörjat en spännande omvandling av Raffinaderiet, belägen i Sockerbruksområdet i centrala Lund.

Raffinaderiet som byggdes i slutet av 1800-talet är en del av Lunds industrihistoria. Allt från sockerbruk till metallsvarveri har rymts i lokalerna, men nu gör Wihlborgs plats för den moderna arbetsplatsen för mindre och medelstora företag.

Modernitet och industriell karaktär

Idag består Raffinaderiet av fyra byggnader på totalt 4 900 kvadratmeter. Här renoverar och skapar man moderna kontor, där ytterligare en ny identitetsbärande huskropp på 900 kvadratmeter ska byggas.

Ledorden är bevarande, hållbarhet och flexibilitet där själva omtanken för historien knyter ihop hela projektet.

– Vad som är speciellt med projektet är att stora delar av Raffinaderiet är K-märkt. Det är en spännande utmaning där en antikvarie hjälper oss att lyfta fram och bevara byggnadens fantastiska kvalitéer. Arbetet för att återspegla byggnadens industriella charm, utan att kompromissa med de behov och lösningar som en modern arbetsplats innebär, gör att detta projekt blir något helt unikt på fastighetsmarknaden, berättar Helena Pålsson projektledare på Wihlborgs.

Materialvalen med patinerad mässing, tidstypiska fönster, återbrukstegel och svart stål bidrar till att förstärka Raffinaderiets historiska värden. Interiören kommer på ett vackert sätt lyfta fram materialen och byggnaden. Förutom att visa omtanke för historien ligger det ett stort fokus på hållbarhet i alla delar av renoveringen.

Genomsyras av hållbarhet

– Hållbarhet genomsyrar alla delar av vår verksamhet, och i detta fall behöver vi anpassa efter projektets form. Raffinaderiet är ett ombyggnadsprojekt, därför är vi noga med att återbruka så mycket som det går. Alla materialval i lokalerna ska dessutom vara hållbara. Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad iDrift, vilket är ett kvitto på att nationella och globala miljömål uppnås, berättar Helena.

För mindre och medelstora företag

Planlösningarna passar utmärkt för mindre och medelstora företag som söker unika och flexibla kontor i centrala Lund.

På innegården kommer medarbetare njuta av en lundensisk innergård med bland annat sittgrupper och laddningsmöjligheter för elcyklar.

– Det finns ett stort behov av kontor för mindre och medelstora företag i Lund, och vi kan med Raffinaderiet möta denna efterfrågan. Lokalerna kommer naturligtvis att anpassas efter företagens behov, önskemål och arbetssätt. Den fina innegården med växtlighet och bekvämligheter skapar en avslappnande plats där man kan fylla på med ny energi. Vissa lokaler kommer dessutom ha tillgång till ett eget orangeri som uppmuntrar till sällskap och avkoppling. Detta är verkligen århundradets möjlighet för företag som ser sin framtid i centrala delarna av Lund, berättar Louise Ahnelöv fastighetschef på Wihlborgs.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se