Andrahandshyrorna chockökar – fler bostäder måste till Foto: TT

Andrahandshyrorna chockökar – fler bostäder måste till

Bostäder

6 september 2018

Det är bostadsförmedlaren Qasa som i ny statistik visar på rejäla ökningar på andrahandsmarknaden. Nu vill bolaget se större trygghet för hyresgästerna.

 

Hyresnivåerna på andrahandsmarknaden fortsätter öka kraftigt i landets alla storstäder. Jämfört med motsvarande period året innan har hyrorna ökat som mest i Göteborg med +14 procent, i Malmö med +15 procent, i Uppsala +7 procent samt i Linköping, med +7 procent.

Undantaget är Stockholm där dessa hyror sjunkit med -1 procent. Det visar färsk statistik från uthyrningsplattformen Qasa.

– Hög efterfrågan på bostäder driver upp priserna i de flesta storstäderna i landet. Det enda sättet att driva ner priserna är att tillgängliggöra fler bostäder på andrahandsmarknaden, någon vi på Qasa strävar efter genom att skapa förutsättningarna för både uthyrare och hyresgäster att känna sig trygga – säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

Högt tryck

Med skolstarten runt hörnet ökar pressen på bostadsmarkanden. Uthyrare i Stockholm fick så mycket som 5 procent mer i hyra i augusti jämfört med månaden innan. Likartade trend noteras i bland annat Uppsala där det steg med +8 procent, Göteborg, 5 procent och Malmö, +4 procent.

– Bostadsbristen är som tydligast i samband med terminsstarten, då efterfrågan på bostäder ökar kraftigt utan att utbudet hänger med – säger Mattia Tosti på Qasa, och fortsätter:

– Vi vill uppmana och skapa trygga förutsättningar för alla bostadsägare som har möjlighet att hyra ut en del av deras hem att göra det, exempelvis genom att ta in en inneboende. Det kan vara till större hjälp än vad man tror.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se