Allt om den stora Karlatornet-affären

Allt om den stora Karlatornet-affären

Transaktion

16 januari 2020

Nu är sökandet efter en köpare över. Efter förhandlingar står det nu klart vem som förvärvar 80 procent av Sernekes Karlatornet.

Serneke har nått en överenskommelse med Oaktree Capital Management gällande försäljning av 80 procent av Karlatornet, i stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. Serneke förblir delägare i Karlatornet och fortsätter som huvudentreprenör för byggnationen av Nordens högsta byggnad.

– Detta avtal är naturligtvis en enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden och för hela Serneke. Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra. Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group.

Oaktree och Serneke kommer enligt överenskommelsen att tillsammans äga och utveckla Karlatornet till en unik destination i Göteborg, innehållande omkring 95 000 kvadratmeter och drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med 300 rum, drygt 8 000 kvadratmeter kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats. Det totala projektvärdet uppskattas överstiga 6 miljarder kronor.

Oaktree är ett internationellt investeringsbolag med verksamhet i 14 länder världen över och huvudkontor i Los Angeles. Oaktree har stor erfarenhet av att utveckla högklassiga fastighetsprojekt och ett totalt förvaltat kapital om cirka 120 miljarder dollar.

Serneke fortsätter som huvudentreprenör i projektet och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i Sernekes orderingång i det kvartal affären slutförs. Transaktionen förväntas ha positiv effekt på rörelseresultatet samt generera positivt kassaflöde.

Affären slutförs när bankfinansiering och transaktionsdokumentation är på plats samt sedvanliga villkor är uppfyllda, vilket förväntas ske under första månaderna av 2020. Serneke och Oaktree har enats om finansieringsvillkor med en internationell bank angående den bankfinansiering som kommer att säkra samtliga medel som krävs för att färdigställa projektet.

Efter affären kommer Serneke att kvarstå som ensam ägare till övriga byggrätter i Karlastaden, bestående av cirka 150 000 kvadratmeter utvecklingsbar yta för blandad bebyggelse uppdelad i sju kvarter. Serneke kommer nu att undersöka möjligheterna att fullfölja utvecklingen för resten av stadsdelen, vilket bland annat innebär intensifierade dialoger med potentiella investerare.

Pangea Property Partners och Setterwalls Advokatbyrå agerar rådgivare åt Serneke i affären.

Av Redaktionen

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se