Allt nytt behöver vara så hållbart det bara går
Sara Haasmark.

Allt nytt behöver vara så hållbart det bara går

Krönika

15 maj 2023

Sara Haasmar funderar i sin krönika över varför nya produkter inte görs hållbara. Och hon förstår det inte. För just nu är det bästa läget att producera hållbara produkter.

Jag förundras ofta över att nya produkter inte görs hållbara. Alltså jag menar att när en helt ny produkt tas fram och den inte görs så hållbar som den kan göras. Låt mig ta några exempel. Nya matprodukter som inte görs ekologiska och inte packas på mest klimateffektiva sätt. Eller när ett nytt klädesmärke tas fram och den inte görs av ekologiskt eller återbrukat material och att hänsyn inte tas till mänskliga rättigheter, exempelvis att barnarbete inte sker eller att det går att leva på lönerna som de som syr kläderna får.

Jag förstår inte. Allt nytt behöver vara så hållbart det bara går. Det behöver vara schyst producerat av hållbara material som kan återbrukas och lagas på ett enkelt sätt och transporterat på ett hållbart sätt. Och detta ska självklart kommuniceras. Bäst kommuniceras det genom att de utmaningar som finns med produkten kommuniceras transparent och vad som gjorts med den nya produkten för att minska den negativa påverkan och öka positiv påverkan. Lättplätt. Ja eller kanske inte lättplätt, men nödvändigt.

Samma för fastigheter såklart. Second hand eller återbrukat måste bli förstahandsvalet. Alltid. Såg nyligen ett förslag att återbrukat borde vara momsfritt. Yes. Jag håller med. Grönt, hållbart och klimatsmart behöver även vara ekonomismart. Och nej jag tycker inte att klimatsmart eller grönt är greenwash-uttryck. Jag tycker att det är just så otydligt tydligt att uttrycken inte säger att det är bäst för miljön eller människor på något sätt. Det har vi certifieringar och tredjeparts granskade uttalanden till.

Men tillbaka till att allt nytt måste vara hållbart. För i alla fall just nu är det bästa läget att producera hållbara produkter. Just nu är läget i världen så illa men samtidigt kan vi fortfarande vända utvecklingen.

Och med en skjuts av nya lagar för hållbarhet och en allt mer ökad medvetenhet hos både konsumenter och företag och därtill en spirande vilja att betala mer för det hållbara. För enligt Naturvårdsverkets undersökning från 2021, ja ja mitt i pandemi,n så verkar svenskarna ha varit beredda på ganska stora förändringar enligt nedan lista.

  • 8 av 10 tror att de själva kan göra något för att bromsa klimatförändringen.
  • Mest positiv är de tillfrågade till att köpa energisnåla hushållsapparater nästa gång de byter, vilket 9 av 10 kan tänka sig.
  • 8 av 10 kan tänkta sig att köra bil mer energisnålt, sänka elförbrukningen i hemmet och åka tåg istället för flyg.
  • 7 av 10 kan tänka sig att köpa färre saker och att semestra nära istället för att flyga utomlands.
  • 6 av 10 respondenter är positiva till att samåka mer, äta mindre kött, välja elbil, ställa bilen till förmån för cykel eller elcykel samt välja klimatsmarta fonder.
  • Hälften kan tänka sig att åka mer kollektivt och sänka temperaturen inomhus.

Men även om vi svarar att vi kan tänka oss att leva hållbart i en undersökning, gör vi det då i vardagen när det kommer till själva handlingen, inte bara tanken på att leva hållbart? Ja steget till handling är väl alltid lite längre, precis som när en till exempel tänker att en ska träna, men det kanske är svårt att få till träningen. Då finns det många som har olika exempel på hur det ska bli lättare att få till träningen. Exempelvis planera in den i kalendern, ställa fram träningskläderna så att de finns direkt till hands. Träna med andra osv, ja ni vet. Tänk om vi skulle ha samma förhållningssätt med hållbart levnadssätt? Planera in en hållbar resa, måltid, möte, projekt. Prata hållbarhet med kollegorna och vännerna? Jag tror vi behöver mer hållbarhet i vardagen.

Nu skulle det såklart vara intressant att se resultatet av samma undersökning under rådande konjunktur, men jag tänker att de negativa nyheterna och rapporterna kopplat till klimat kanske tar ut varandra?

Faktaruta

Sara Haasmark jobbar som ESG Director på Vestum, är civilingenjör inom hållbar infrastruktur och har jobbat drygt 20 år i fastighetsbranschen, bland annat med byggprojektledning, fastighetsutveckling och hållbarhet. Sara Haasmark brinner för ett hållbart samhälle och kommer att skriva krönikor för World in Property hela 2023.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se