Allt fler står utan bostad – trots ökat byggande Foto: Brandon Griggs/Unsplash

Allt fler står utan bostad – trots ökat byggande

Bostäder

3 december 2019

Färska siffror visar att Göteborg går i motsatt riktning när det gäller bostadsbyggandet, här pekar siffrorna fortfarande uppåt. Men trots detta är bostadsbristen fortfarande stor. 

Bostadsbyggandet har minskat rejält i både Stockholm och Malmö de senaste åren. I Göteborg har utvecklingen varit den motsatta, under 2018 var antalet färdigställda bostäder 8 000, den högsta siffran sedan 1992. Och man ser ingen tydlig avmattningstrend. 

– Tittar man på det som påbörjats det senaste året så har det stabiliserat sig på en ganska hög nivå i Göteborg, men det gäller de bostäder som ska vara klara inom de två kommande åren, säger Lars-Gunnar Krantz på Länsstyrelsen, till GP.

Statistiska Centralbyrån släppte i förra veckan preliminära siffror för den påbörjade nybyggnationen hittills i år och siffrorna visar att byggandet runt om i landet minskat med drygt 10 procent jämfört med samma period förra året. Men i Göteborg ser trenden annorlunda ut. På Fastighetskontoret är man optimistiska och tror att antalet färdigställda bostäder kan stiga från drygt 3 200 under 2018 till över 4 000 under 2019 och 2020.

Trots det ökande byggandet i Göteborg så fortsätter bostadsbristen att vara hög. 47 av länets 49 kommuner uppger att de har en bostadsbrist.

– Det som är oroande är att siffrorna har legat på den här nivån i tre år i rad nu. I Göteborg upplever man inte att man är i närheten av balans, trots att det byggs rekordmycket här, säger Lars-Gunnar Krantz, till GP.

Bostadsbristen slår extra hårt mot de grupper som av olika anledningar har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Det påverkar människors livskvalitet och barns uppväxtvillkor. Särskilt svårt är det för hushåll som ska etablera sig på bostadsmarknaden för första gången eller på en ny ort. En effekt av bristen på bostäder är också att allt fler, inte minst barnfamiljer, vänder sig till socialtjänsten enbart för att de saknar en egen bostad. Hushåll som med balans på bostadsmarknaden skulle ha klarat sig på egen hand, säger Lars-Gunnar Krantz till GP.

Av Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se