Aktiespararna vill ha en Lex Castellum
Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton vill ha en översyn av regelverken angående vad som är god sed gällande bolagsstyrning - en Lex Castellum.

Aktiespararna vill ha en Lex Castellum

Juridik

18 mars 2021

Styrelse- och ordförandebråket i Castellum visar att det behövs en översyn av koden för bolagsstyrning. Den åsikten framför Aktiespararna i en DI-intervju.

Intresseorganisationen Aktiespararna anser att det är fel att utse Rutger Arnhult till ordförande i Castellum. Detta då han är storägare och har inflytande i delvis konkurrerande Corem och Klövern.

Castellums valberedning förslår Arnhult, bolagets största ägare, som ordförande. Men i ett konkurrerande styrelseförslag finns inte Arnhult med alls och #Per Berggren föreslås som ordförande.

I ett tredje alternativ, som nyss förts fram av Lannebo Fonder och Swedbank Robur, är Arnhult föreslagen som styrelseledamot och Berggren som ordförande. Aktiespararna har ställt sig bakom detta alternativ.

Vill få klarlagt vad som är god sed

I intervjun med DI menar Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton att situationen belyser ett behov av en översyn gällande koden för svensk bolagsstyrning.

– Vi tycker det finns anledning att se över regelverken med anledning av det här, säger Sverre Linton till DI.

Han anser att man bör se över vad som är god sed på aktiemarknaden men att det inte behövs en översyn av aktiebolagslagen.

Den centrala frågan är om en person med inflytande i vissa bolag kan vara styrelseordförande i ett företag som konkurrerar med dessa.

Dessutom pekar Sverre Linton på att Rutger Arnhult har två av fem platser i Castellums valberedningen genom utspridning ut sitt ägande i bolaget. Även detta är en fråga som bör ses över principiellt menar Sverre Linton.

Sammantaget vill Aktiespararan se en slags Lex Castellum.

Arnhult tar det hela med ro

Rutger Arnhult fortsätter att ta det hela med ro. I en intervju för Realtid upprepar Arnhult nu det budskap han tidigare gav till World in Property:

– Det där med ordföranderollen är inget att hänga upp sig på. För min del ligger det ingen som helst prestige i den saken. Det viktigaste för mig är att Castellum får en förnyelse i styrelsen och framför allt en ny framåtblickande ordförande.

Han är heller inte negativ till det nya förslaget från Lannebo Fonder och Swedbank Robur – att han bara skulle bli styrelseledamot medan Per Berggren får ordförandeklubban.

– Det är ändå väldigt positivt och glädjande att Robur stödjer mig som ledamot i Castellum samt att de i övrigt står bakom valberedningens förslag. Verkligen väldigt positivt. Även Lannebo är ju väldigt stöttande. Så det är kul. Nu står ju samtliga större ägare officiellt, i princip, bakom valberedningens förslag, säger Rutger Arnhult till Realtid.

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se