Akelius miljardsäljer till Willhem och Folksam Pål Alsén, vd, Akelius.

Akelius miljardsäljer till Willhem och Folksam

Ekonomi

16 juni 2017

Bolaget avyttrar totalt 61 fastigheter för att renodla beståndet.

 

Akelius har avtalat om att sälja 61 fastigheter i Helsingborg till bolagen Willhem och Folksamgruppen. Fastigheterna är byggda mellan 1906-1992 och hälften av dem ligger i centrum och Eneborg, resterande runtom i Helsingborg, såsom Statterna och Adolfsberg.

Priset uppgår till 3 810 miljoner kronor, 21 800 kronor per kvadratmeter. Av dessa köper Malmöbaserade Willhem 34 fastigheter med totalt 1 138 hyresbostäder till ett fastighetsvärde av 1 862 miljoner kronor.

Willhems bestånd i Helsingborg växer efter ingångna avtal till 2 131 bostäder, vilket är en fördubbling mot tidigare.

– Generellt ser vi mycket positivt på att kunna växa i Helsingborg. Nyligen etablerade vi oss med ett eget kontor på orten och i och med det är grunden lagd för en fortsatt expansion, säger Willhems vd Mikael Granath. Vi är också glada över samarbetet med Folksamgruppen som innebär att vi delar affären mellan oss.

Anledningen till försäljningen är enligt Akelius att det vill renodla sitt bestånd:

- Vår grej är bostäder i storstäder. Vi kommer att återinvestera i nya och befintliga hus, säger Pål Ahlsén, vd, Akelius.

Willhem och Folksamgruppen tillträder som ägare till fastigheterna i september 2017. Affären är villkorad av bland annat godkännande av Konkurrensverket.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se