Akelius dubblar insamling till Ukraina
Foto: Dagens Industri Roger Akelius nappade på kontaktannonsen om att en generös miljardär sökes. Nu dubblar han alla gåvor under november och december 2019.

Akelius dubblar insamling till Ukraina

Ekonomi

1 mars 2022

Stiftelsen Akelius Foundation stödjer UNICEFs och UNHCRs arbete i Ukraina genom att dubbla de pengar som skänks till organisationerna fram till och med den 31 mars.

Det innebär att varje gåva från privatpersoner och företag blir dubbelt så mycket värd.

Enligt de senaste rapporterna har 500.000 människor redan flytt från Ukraina. 100.000-tals befinner sig på flykt i landet. Hjälpbehovet är enormt. Det kommer att krävas stora insatser under lång tid för att hjälpa de flyende med mat, husrum och sjukvård.

Som alltid i strider blir barnen extra utsatta. Rapporter från Ukraina talar om tung beskjutning som skadat skolor och vattensystem. När familjer tvingas på flykt utsätts barnen för både risk för fysiska attacker och extrem psykisk påfrestning.

– I den akuta situation som råder handlar det om att förse barn och familjer med mat, tak över huvudet och varma kläder, hygienartiklar och medicin. Vi har tankbilar med rent dricksvatten som följer flyktingströmmarna och mobila hälsoteam som ger akut vård och psykosocialt stöd till traumatiserade barn. Akelius Foundation är med och räddar liv här och nu och bygger en framtid. Jag hoppas att fler företag och filantroper följer i deras fotspår, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR tillägger:

– Nu behövs stöd, resurser och gåvor. Varje gåva gör stor skillnad för sårbara familjer som befinner sig i en extremt sårbar situation. Människor flyr för sina liv undan flyganfall, explosioner och livsfara. UNHCR leder och koordinerar arbetet med att ge skydd och vår fältpersonal arbetar dygnet runt för att säkerställa att familjer på flykt får nödhjälp och kommer i säkerhet. Det viktiga stödet från Akelius Foundation kommer göra verklig skillnad för tiotusentals familjer som befinner sig i livsfara.

Akelius Foundation kommer att stötta UNICEF och Sverige för UNHCR:s insamlingar genom att garantera en fördubbling av de pengar som kommer in under mars månad. Om insamlingarna exempelvis når 100 miljoner kronor, skänker stiftelsen lika mycket via de båda organisationerna.

– För mig handlar detta om vanlig mänsklighet, om jag inte gjorde något skulle jag skämmas. Att hjälpa andra är en stark drivkraft, och just nu måste vi alla hjälpa Ukraina, säger Roger Akelius, grundare av Akelius Foundation.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se