Akademiska säljer 4 500 kvm mitt i Stockholm city
Studentpalatset består av cirka 1 200 kvadratmeter mark och en fem våningar hög byggnad på cirka 4 500 kvadratmeter.

Akademiska säljer 4 500 kvm mitt i Stockholm city

Transaktion

17 februari 2022

Akademiska Hus säljer en klassisk hundraårig byggnad om 4 500 kvadratmeter i centrala Stockholm.

Akademiska Hus har tecknat avtal med Handelshögskolan i Stockholm om försäljning av fastigheten Bergsmannen Större 8, mer känd under namnet Studentpalatset.

Studentpalatset uppfördes på 1920-talet och består av cirka 1 200 kvadratmeter mark och en fem våningar hög byggnad på cirka 4 500 kvadratmeter.

Fastigheten ligger på Norrtullsgatan i Vasastan med närhet till Observatorielunden, Odenplan och kommunikationer i form av tunnelbana, pendeltåg och bussar.

Studentpalatset har sedan slutet av 1990-talet innehållit studieplatser och grupprum. Lokalerna har hyrts av Stockholms universitet men även nyttjats av studerande vid andra lärosäten i Stockholmsområdet.

I december 2020 valde Stockholms universitet att säga upp hyresavtalet för att istället samla sina studieplatser på campus Albano, ett helt nytt campusområde i Stockholm som Akademiska Hus bygger och utvecklar tillsammans med en rad andra aktörer.

Akademiska Hus har därmed inte längre möjlighet att hyra ut Studentpalatset till sin kärnkund som är universitet och högskolor.

– Studentpalatset har varit en uppskattad studieplats av många och att det nu är Handelshögskolan i Stockholm som tar över ägandet är väldigt glädjande. På så vis kommer byggnaden att kunna fortsätta att vara en kunskapsmiljö och komma studenter till godo, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Handelshögskolan i Stockholm tillträder fastigheten den 1 april 2022.

– Detta är en unik möjlighet för Handelshögskolan och vi är oerhört glada att kunna utvidga vårt campus över Observatorielunden. Studentpalatset är en fantastisk byggnad och vi ser fram emot att få utveckla den till en aktiv och sjudande kunskapsmiljö, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Konsultbolaget Nordanö har varit rådgivare till Akademiska Hus i försäljningen.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se