Kajplats 6 på Liljeholmskajen är Årets Stockholmsbyggnad

Kajplats 6 på Liljeholmskajen är Årets Stockholmsbyggnad

Arkitektur

9 juni 2022

Sammanlagt kom det i år in nästan 4 700 röster. Vinnaren Kajplats 6 fick drygt 700 röster.

– Liljeholmskajen har fått en helt ny karaktär och ett nytt liv tack vare raden av höga hus. Kajplats 6 är det senaste tillskottet som verkligen markerar området med sin glasvolym på taket. En värdig vinnare som både gett nya bostäder och plats för nya verksamheter, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Sammanlagt kom det i år in nästan 4 700 röster. Vinnaren Kajplats 6 fick drygt 700 röster.

Det är 13:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna valdes ut av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda höga hus längs vattenlinjen vid Liljeholmskajen. Det stora landskapsrummet vid Årstaviken ger utrymme att bygga på höjden och byggnaden har just genom sin höjd slanka och fina proportioner. Glasvolymen längst upp är en markör i form av en restaurang som skiljer ut detta hus från de andra i raden. Glädjande att allmänheten ges möjlighet besöka denna och blicka in över staden”.

Arkitekt bakom projektet är Ripellino Arkitekter och byggherre är JM.

– Vi är mycket glada över att Kajplats 6 utses till Årets Stockholmsbyggnad 2022. Det är ett kvitto på att JM tillsammans med arkitekten och övriga involverade tillfört staden och omgivningen en byggnad som ger kvalitéer utöver sin grundläggande funktion som bostadshus. Mycket energi och omsorg har ägnats gestaltningen av byggnaden, säger Jon Semb-Josefson, regionchef på JM Bostad Stockholm.

– Det är så roligt att stockholmarna har valt Kajplats 6 och det är underbart att byggnaden uppskattas av många. Vi ville skapa en attraktiv byggnad som berikar staden och blir en publik målpunkt. Ett kvarter som gör gata och kaj levande och ger fina upplevelser på olika avstånd samtidigt som fina bostäder skapas i ett av stadens främsta lägen. Helt enkelt ett positivt bidrag till staden i olika skalor, säger Alessandro Ripellino på Ripellino Arkitekter.

Kajplats 6 fick idag sitt pris i form av en bronsplakett. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se